Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Karbonsemlegesen működik Magyarországon az Erste

Idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon – tájékoztatta a bank kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az Erste saját működéséből fakadó karbonlábnyoma tavaly 1700 tonna volt, ami 70 százalékkal kevesebb az öt évvel ezelőttinél, és 220 átlagos magyar felnőtt karbonlábnyomának felel meg. Ezt a kibocsátást a bank kvótavásárlással semlegesíti. A karbonsemlegesség eléréséhez az Erste átfogó programot hajtott végre. A bank hat év alatt 95 százalékkal csökkentette a papírkibocsátását, csak a jogilag kötelezően írásban kiküldendő papírok maradtak meg. Az energiafelhasználást 16 százalékkal csökkentették az elmúlt öt évben, részben a folyamatosan modernizált fűtési, hűtési és világítási rendszereknek köszönhetően, részben pedig azért, mert a munkatársak is odafigyelnek arra, hogy energia-megtakarítást érjenek el – jelezték a közleményben.

A bank a száz fiókból álló hazai hálózata egészének és a székházának az áramellátását is zöld energiából biztosítja. A pénzintézet megkezdte gépjárműparkjának cseréjét, jövőre az elektromos autók aránya a flottában eléri majd a 20 százalékot, ami 2025-ben 30 százalék fölé nő. A bank 2030-tól száz százalékban elektromos hajtású járműveket üzemeltet majd. Az Erste finanszírozási tevékenységében is kiemelten figyel a fenntarthatóságra, 2026-ra a teljes vállalati hitelállomány negyedét környezeti célt szolgáló beruházások fogják adni. Az osztrák bankcsoport 2030-tól nem finanszíroz szénalapú energiaelőállítást. A tájékoztatás szerint az Erste Csoport azt vállalta, hogy 2050-től már a hitelezése is karbonsemleges lesz, vagyis megszünteti azt a kibocsátást is, amit esetlegesen az általa finanszírozott projektek okoznak – emelték ki.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.