Karinthiára néz le a világ legmagasabb fából készült kilátója

„Ez egy megfigyelőállás, miszerint Beobachtungstelle” – ordíthatná bele a levegőbe Hrabal halhatatlan Pepínje szép sógorasszonyának, ha megmásznák a Pyramidenkögelt. Innen aztán valóban megfigyelhető az egész karinthiai látóhatár: itt épült fel ugyanis a világ legmagasabb fából készült kilátója.

a. A 100 méter magas tornyot alig fél év alatt építette fel a faépítmények specialistájának számító dél-tiroli Rubner cég Keutschach am See városában. A szuggesztív, 60 méter magasságban lévő kilátóteremből, a Skyboxból megcsodálható Karinthia csodálatos panorámája, ahol a helyi önkormányzat a Rubner, valamint a klagenfurti Klaura, Kaden and Partners céggel közösen egy új, fenntartható turisztikai látványosságot hozott létre.

A Pyramidenkögel vázát 16 laminált fából készült oszlop adja, amelyeket 10 elliptikus gyűrűvel és 80 átlós szaruzattal erősítettek meg. Az építményhez kizárólag a környékről származó európai vörösfenyőt használták fel. Ötszáz m3 laminált fa, 1000 m2 fából készült védőréteg és 300 tonna acél adta a torony anyagát. A csúcsra igénybe vehetjük a csigalépcsőt, vagy pedig a körpanorámás liftet, egészen a két kilátó teraszig, a legizgalmasabb azonban a lefelé út lehetősége: egy 25 fokos, 52 méteres csúszda (Európa leghosszabbja), amely néhány másodperc alatt leszállítja a látogatót a földre, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.