Káros hordalékú árvíz veszélyezteti a Nagy-korallzátonyt

Rovarirtószerrel, különböző tápanyagokkal és más típusú káros mezőgazdasági hordalékkal szennyezett árvíz hömpölyög az ausztráliai Nagy-korallzátony felé, súlyosan veszélyeztetve a korallvilágot – figyelmeztet egy ausztrál szakértő.

Michelle Devlin, a észak-queenslandi James Cook Egyetem kutatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: egyelőre nem lehet pontosan felmérni a hetek óta tartó özönvízszerű esőzések nyomán kialakult árvíz korallzátonyra gyakorolt hatását, az azonban már most biztos, hogy “masszív” jelenségről van szó, mely alkalmas arra, hogy eltolja a táplálékláncot és jelentősen befolyásolja a rendkívül robusztus ökoszisztéma működését.
Devlin magyarázata szerint a káros hordalék, amely már most 40 kilométerre nyúlik ki a tengerbe, s a következő hetekben akár több száz kilométerrel a parttól is éreztetheti hatását, erős nyomás alá helyezi a korallokat, s ezzel csökkenti ellenállóképességüket a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben, valamint lassítja regenerálódásukat egy ilyen eseményt követően.

A kutató rámutatott, hogy ugyan az árvizek mindig is jellemzőek voltak, eddig nem fordult elő, hogy ilyen mennyiségű veszélyes hordalékot szállítottak volna a korallzátony közvetlen közelébe. Az árvíz önmagában is az egyik legnagyobb az elmúlt évtizedek áradásai közül.
A hordalék egyelőre a Nagy-korallzátony Tengeri Park nevű természetvédelmi terület déli részét érinti legsúlyosabban, de a szakértők attól tartanak, hogy a szennyeződés feljuthat a turisták által felkapott Whitsunday-szigetek térségébe is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.