Új természetvédelmi terület a magyar-román határ túloldalán

Új természetvédelmi terület jött létre a magyar-román határ romániai oldalán Cséffai Természet Park néven a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság határmenti együttműködésének eredményeként, miután a román miniszterelnök decemberben aláírta az erre vonatkozó kormányhatározatot – közölte az MTI-vel Tirják László, az igazgatóság vezetője.

A több mint 5000 hektár területű új park Cséffa és Oláhszentmiklós községek határában, Nagyváradtól mintegy 30 kilométerre délre található. Védetté nyilvánítását leginkább a Radványi-erdő és a környező gyepterületek értékes élőhelyei, valamint a közel 700 hektáros Cséffai-halastavakhoz kötődő gazdag madárvilág indokolta. Jelentőségét Magyarország szempontjából az adja, hogy az újonnan létrehozott park közvetlenül kapcsolódik a Körös-Maros Nemzeti Park területeihez, egy összefüggő, határon átnyúló 13 ezer hektáros védett területet alkotva – mondta Tirják László.

Az igazgató az előzményekről elmondta: az új park létrehozása már a kilencvenes évek közepén felmerült, amikor megalakult a Körös-Maros Nemzeti Park. A két ország több államközi megállapodásban rögzítette a közös szándékot, s ennek megfelelően az elmúlt évek során számos közös pályázat segítette a romániai oldal védetté nyilvánításának előkészítését. Egyebek mellett már elkészült a Cséffai Természeti Park látogatóközpontja, tanösvények és megfigyelőtornyok kerültek kialakításra, míg magyar oldalon Biharugra közelében megkezdte működését a Bihari Madárvárta és több élőhely-rekonstrukciós beavatkozás is történt.
Az új park területén jelenleg 604 növényfaj, 35 halfaj, 11 kétéltű- és 4 hüllőfaj, valamint 213 madár- és 43 emlősfaj, köztük számos, a román és az uniós jogszabályok által is védett, veszélyeztetett faj ismert.
A két ország között kialakuló 13 ezer hektáros védett terület jövőjével kapcsolatban Tirják László azt hangsúlyozta, hogy Románia közelgő schengeni tagságát követően már nemcsak az élővilág, hanem az emberek számára is átjárhatóvá teszi az országhatárt, s ez az idegenforgalom, az ökoturizmus területén új lehetőségeket nyit – a természetvédelem mellett – a környező települések számára is.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.