Kerékpár is járhat a képviselőknek

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár 250-300 kerékpárt állítana szolgálatba, hogy a képviselői irodaház és a Parlament épülete között azzal közlekedhessenek a honatyák és az Országgyűlési Hivatal dolgozói – írta meg a Blikk.

A lap szerint a hivatali dolgozóknak is jutna bicikli, mivel nem minden képviselő venné igénybe a juttatást. „Ha egy védett politikus kezdene tekerni, akkor a testőröknek is követnie kell a példáját” – írja a Blikk. A képviselői irodaház és a Parlament 450 méterre található egymástól, így Illés terve egy ötperces sétát vagy két villamosmegállónyi tömegközlekedést takarítana meg a képviselőknek. Többen azonban kocsival teszik meg ezt a távolságot, mivel költségtérítést kapnak és nekik még a parkolás is ingyen van. A Blikk szerint a bicikli nem túl népszerű közlekedési eszköz a politikusok körében, így a 300 kerékpár erősen eltúlozza az igényeket. Több éve az SZDSZ-frakció csupán négy bringát ajánlott fel hasonló célra, de azokat szinte senki sem használta, saját bevallása szerint Illés Zoltán sem – írja a Blikk.

„Ennél nagyobb hülyeséget, mint ez a terv, nem nagyon hallottam” – mondta a Blikknek Szabó Tímea, az LMP frakcióvezető-helyettese. A lap szerint a képviselő azt reméli, hogy nem valami gyanús közbeszerzés áll a háttérben, mint a hírhedt postásbiciklis tenderen, amikor 1,1 milliárd forintért vásárolt volna 4800 biciklit a Magyar Posta. „Nem valószínű, hogy az a képviselő, aki eddig soha nem biciklizett, az emiatt letenné az autóját” – mondta Szabó a Blikknek. A Blikk kérdéseire, hogy mennyiért és milyen bicikliket vennének, az illetékes minisztérium nem tudott válaszolni. „A rendszer kidolgozása jelenleg is zajlik, így a pontos részletekről még nem tudunk tájékoztatást adni” – mondták a Vidékfejlesztési Minisztériumnál. A Blikk számításai szerint egy ekkora bicikliflotta felállítása 20-30 millió forintból is megvalósítható elfogadható minőségű kerékpárok megvásárlásával, de akár 60-70 millió forintba kerülhet.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.