Két havi áramot termelnek a napelemek Ózdon

Néhány napja már termelik a villamos energiát azok a napelemek, amelyeket az ózdi kórház épületeinek tetejére telepítettek. A környezettudatos gondolkodás mellett gazdaságossági szempontból is lényeges volt a 185 millió forintos beruházás.

A szakemberek a jelenlegi energiaárak mellett 9 esztendőre teszik a költségének megtérülését. Az Európai Unió közel 130 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez, az önrészt pedig a működtető biztosította. – 585 napelem lett fölhelyezve a kórház meglévő épületeire – árulta el a részleteket dr. Eszenyi Géza cégvezető, főigazgató-főorvos. – Ennek köszönhetően a jövőben 14 százalékkal kevesebb áramot kell vásárolnunk külső szolgáltatóktól, írja a boon.hu. Évente ez szűk hatmillió forintos megtakarítást jelent, ami természetesen nagyon fontos a kórház életében. A gazdasági érdekek mellett azonban legalább ennyire lényeges a környezettudatos szemlélet, amely mindenkit megérint, aki a kórházzal kapcsolatba kerül. Néhány napja ténylegesen bekapcsoltuk a rendszert, úgyhogy a mostani novemberi napsütés már termeli az elektromos áramot.

Az ózdi egészségügyi intézményben három fontos stratégiai irány felé mozdultak el. Ebből az egyik a strukturális fejlesztés, amelynek részét képezik az energetikai beruházások. Egy négy éve megkezdett koncepciót valósítunk meg folyamatosan – tette hozzá Gevorgján András, a működtető Medcenter Kft. képviselője. – Kiemelten kezeljük az infrastrukturális beruházásokat, és a humánerő helyzet megnyugtató rendezését. Harmadikként pedig a hazai és a nemzetközi kapcsolatok erősítését, szakmai kapcsolatok kialakítását a Borsod megyei kórházzal, a környező egészségügyi intézményekkel és a szlovákiai partnereinkkel. Az államosítás nyilván minket is el fog érni, de függetlenül ettől az utolsó pillanatig becsülettel és a kórház érdekeit szem előtt tartva kell cselekednünk. Mi így is teszünk, hiszen néhány évvel ezelőtt ezért vállaltuk föl a működtetést.

Tizenkét pályázat
Ózdon jövő tavaszra tervezik egy új épületszárny felhúzását. A több mint kétmilliárdos munka után, a belvárosban található reumakórházat költöztetik majd a meglévő kórház mellé. A legnagyobb tervezett fejlesztés mellett azonban több, számszerint 12 uniós pályázata fut az Almási Balogh Pál kórháznak.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.