Két orosz óriás osztozik a sarkköri mezőkön

A két legnagyobb orosz energiavállalat, a Gazprom és a Rosznyefty között oszlanak meg a sarkköri szénhidrogén-termelési jogok. A pályázati kiírás eleve kizárta a többi nagyobb orosz szénhidrogén-vállalatot.

Az RT News szerint mindkét cég sokat fizetett azért, hogy mások ne jussanak engedélyhez. A Duma még 2009-ben állapodott meg a két óriáscéggel arról, hogy a Rosznyefty 450 millió dollárnak megfelelő, 1,4 milliárd rubelt, a Gazprom 1,2 milliárdot fizet be az engedélyekért. A múlt héten átutalt pontos összeget azonban nem közölték. Az orosz kormány legutóbb elfogadott törvénye szerint csak azok a cégek pályázhatnak további sarkköri termelési engedélyekre, amelyeknek több mint fele állami tulajdonban van és legalább 5 éves tapasztalattal rendelkeznek a zord körülmények között való szénhidrogén-termelésben, írja az energiainfo.hu.

A második legnagyobb orosz olajvállalat, a LUKoil nagyrészt magánbefektetők tulajdonában áll, csakúgy, mint az erős politikai kapcsolatokkal rendelkező Szurgutnyeftyegaz, így ezek nem indulhattak a tenderen. Oroszország hatodik legnagyobb olajipari cégének, a Tatarnyeftynek szintén a tulajdonlás aránya miatt nem volt lehetősége pályázni.

A Rosznyefty két területe, az Albanovszkij és a Varnekszkij összesen több, mint 64 ezer négyzetméter nagyságú, és az ott lévő 144,2 millió tonna olajból 43,3 millió hozható fel, valamint 1254 milliárd köbméter földgáz. A Maritime, Nyarmejszkij és Szkuratovszkij mezők, amelyeket a Gazprom nyert el, összesen 7339 négyzetméter nagyok és 2867 milliárd köbméter gázt tud a vállalat kitermelni
.
A Gazprom és a Rosznyefty márciusban még ugyanazért a termelési területért versengett, de május végén egy, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által szignált határozat értelmében két lelőhely a Barents-tengeren a Rosznyeftyhez, a Kara-tengeren fekvő három pedig a Gazpromhoz került. Az év első felében ezeken felül 17 tengeri mezőhöz jutott hozzá a Gazprom és 12-höz a Rosznyefty. A Kelet-Szibériai tengeren lévő egyik mezőt egyenlő arányban szándékoznak szétosztani a hatóságok a két vég között, mondta nemrég Szergej Donszkoj természeti erőforrásokért felelős miniszter. Ehhez azonban a kormány felszólítására a feleknek egy vegyesvállalatot kell felállítaniuk, mert csak közösen kezdhetik el a fejlesztést és a termelést.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.