Kétszázezer tonna ételhulladékot termel az osztrák gasztroipar

Kétszázezer tonna élelmiszeripari hulladék keletkezik évente az osztrák étkeztetésben, átlagosan 5200 kilogramm élelmiszert dobnak kukába.

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület készített tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. A kezdeményezéshez csaknem harminc támogató csatlakozott, köztük az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium (Lebensministerium) is.

A bécsi agráregyetem (Universität für Bodenkultur) közreműködésével 29 esetben mérték fel, hogy nagyüzemi konyhákban, hotelok étkezdéiben és éttermekben miképpen és mennyi élelmiszerhulladék keletkezik. Megvizsgálták a raktárakat, végigkövették a fogások készítését, a maradékok és a már fel nem szolgált ételek útját is.

A vizsgálat tapasztalatai szerint a nagyüzemi konyhákban, kórházak és otthonok kifőzdéiben a legnagyobb problémát a meghagyott ételek jelentik, vagyis túl nagy adagot szolgálnak fel az egyes étkezésekkor. Az éttermekben viszont a főzés során keletkezik sok felhasználatlan maradék.

A felmérés szerint az ennivalóknak akár a negyvenöt százaléka is a kukában landolhat. A nagyüzemi étkezdék főleg levest kénytelenek kiönteni, náluk a kidobott élelmiszerek csupán négy százaléka hús. Ezzel ellentétben az éttermekben a kukába dobott ételek csaknem negyede hús, de sok köret is a szemetesvödörben végzi. A nagyüzemekben a szemétbe kerülő élelmiszerek 27 százalékát feleslegesen dobják ki, az éttermekben ez a szám húsz, a hotelekben tizenöt százalék.

A Gastrodata piackutató cég elemzése szerint naponta tizennégy kilogramm étel végzi a szemétben, ami naponta 26 euró (csaknem 8500 forint), évente pedig csaknem 9600 euró (több mint 300 ezer forint) többletkiadást jelent egy étteremnek, összesen éves szinten csaknem 400 millió euró (csaknem 120 milliárd forint) értékben dobnak ki a vendéglátó ipari egységek és étkezdék ételt a szemétbe.

A kezdeményezés arra is ötleteket gyűjt, hogy miképpen lehet jobban takarékoskodni az élelmiszerekkel: a fel nem használt ételek lefagyasztásával vagy vákumozásával, kisebb adagok felszolgálásával, de az ingyenes “repeta” lehetőségével, vagy az ehető dekoráció mellőzésével. Segítségképpen az Unilever egy olyan online alkalmazást (www.unileverfoodsolutions.de/our-services/) hozott létre, amellyel az éttermek követhetik az általuk “termelt” élelmiszerhulladék mennyiségét.

A takarékossági lépéseket most próbálják alkalmazni a gyakorlatban is. Ezek tapasztalatairól tavasszal országjáró körút indul Ausztriában.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.