Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet: a honos állat- és növényfajok több mint egyötöde veszélyeztetett - derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentéséből.

Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet

Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet: a honos állat- és növényfajok több mint egyötöde veszélyeztetett – derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentéséből.

A tanulmányt egy stockholmi nemzetközi vízügyi konferencián ismertettek kedden. Az anyag szerint az észak-afrikai édesvízi fajok 21 százalékát fenyegeti a kihalás, köztük több mint ezer féle halat, rövidfarkú rákot, puhatestűt, vízi növényt és rovart.
Az IUCN szerint a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági vízhasználat, az ivóvízkinyerés és a gátak jelentik az élőlényekre. A természetvédelmi szervezet a jelentésben felszólítja a térség kormányait, hogy felelősségteljesebben bánjanak a vízzel mint erőforrással.
A tanulmány kétszáz tudós ötéves kutatására épít, melynek során 5167 afrikai édesvízi fajt vizsgáltak meg.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.