Kína az utóbbi idők legnagyobb olajszennyeződésével harcol

Jelentős környezeti szennyeződést okozott az északkelet-kínai Talien (Dalian) városban múlt hétvégén történt olajvezeték-robbanás; ötödik napja dolgoznak a tengervíz megtisztításán, az olajfolt terjedésének megállításán – derül ki a kínai média csütörtöki jelentéseiből.

A helyszíni beszámolók szerint a több mint 15 órán át tartó tűzoltással nem zárultak le a történések, a tengerbe ömlött olaj továbbterjedésének megállításán a város partjainál jelenleg is több mint ezer ember dolgozik. A mentéshez egyebek mellett olajoldó szereket használnak, helyi halászok pedig csónakok százairól leginkább vödrökkel igyekeznek helytállni. Több mint 23 tonna olajfaló baktériumot is helyszínre szállítottak és több tucat olajfölöző masinát vetettek be. Beszámolók szerint a szennyeződés eltávolítását a szerdán a sűrű köd nehezítette. A mentésnek eddig legkevesebb egy áldozata van, egy 25 éves tűzoltó beleesett a vízbe, s a hullámok elsodorták.

A vízbe kerül olaj mennyisége egyelőre nem tisztázott, de a kínai központi televízió (CCTV) becslése szerint 1500 tonna lehet. Az sem került még nyilvánosságra, hogy a robbanás, ami később egy szomszédos vezeték berobbanásához is vezetett, minek volt a következménye, illetve ki volt érte a felelős. Annyit tudni, hogy Hszinkang (Xingang) kikötőnél éppen egy 300 ezer tonnás olajtanker szabadult meg a rakományától, amikor a robbanás következtében lángokba borult a környék és ömleni kezdett az olaj.
Az olajfolt szerdára már 430 négyzetkilométerre dagadt és népszerű turisztikai helyszíneket, partot, szigetet is elért, ami miatt az adott helyeken a turisták száma is hirtelen és radikálisan megcsappant. A helyiek egyelőre szalma szőnyegeket használnak az olaj felitatására és várják a segítségül ígért katonákat. A talieni halgazdaságok arra panaszkodnak, hogy például nagy fővárosi felvásárlóik leállították megrendeléseiket, s átpártoltak a tiencsini (Tianjin), valamint santungi (Shandong) konkurenciához.

A talieni West Pacific Petrochemical Company, a finomított kőolaj egyik legnagyobb exportőre feldolgozói kapacitása a balesetet követően 20 százalékkal, napi 19 ezer tonnára esett vissza. A vezeték egyébként a China National Petroleum Corp., Ázsia legnagyobb olaj- illetve gázipari vállalatának tulajdona.
A károk felmérése folyamatban van, a szakemberek a következményeket illetően borúlátók, véleményük szerint a vízfelület megtisztításához hosszabb időre lesz szükség. A helyszínen vizsgálódik, gyűjt adatot Csong Jü (Zhong Yu), a Greenpeace China környezetvédő szervezet képviselője, aki szerint a történteknek súlyos hatásuk lesz a víz minőségére, a tengeri állatvilágra és a madarakra.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.