Némi koffein engedélyezhető terhesség alatt is

Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetően nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát – közölte csütörtökön az amerikai szülész- és nőgyógyászkollégium (ACOG).

A legutóbbi időkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövődményekkel. Az ACOG egyik szakmai bizottsága William Barth vezetésével arra az álláspontra jutott, hogy naponta egy csésze kávét megihatnak a kismamák a kockázat növelése nélkül.

A bizottság szerint napi 200 milligramm koffein nem emeli a vetélés és a koraszülés veszélyét. Ennyi koffein 3,6 deciliter amerikai típusú kávéban vagy két presszókávéban van. E koffeintartalomnak megfelelő mennyiségű teát és üdítőt is ihat, vagy csokoládét is ehet a kismama. A kóla 10-14, az energiaital 12-80, a tea 20 milligramm koffeint tartalmaz deciliterenként. Egy tábla (100 gramm) keserű étcsokoládéban átlagosan 70-80 milligramm koffein van.
A csoport két nemrégiben elkészült tanulmányt elemzett, melyek mindegyikében 1000 várandós nőt követtek nyomon. Az egyik tanulmány – Amelyet a New York-i Mount Sinai orvostudományi központban, David Savitz vezetésével végeztek – nem talált összefüggést a kismamák koffeinfogyasztása és a vetélés között. A másik, az oaklandi Kaiser Permanente kutatási központ által lefolytatott tanulmány szerint a napi 200 milligrammnál több koffein terhesség alatt némileg növelte a vetélés kockázatát, ám az ennél kisebb mennyiség nem.
A bizottság két további tanulmányt is áttekintett; ezek nem mutattak összefüggést a mérsékelt koffeinfogyasztás és a koraszülés között.
Az Egyesült Államokban a terhességek mintegy 16 százaléka végződik vetéléssel, a babák 12 százaléka pedig koraszülött. A tanulmány az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg csütörtökön.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.