Félő, hogy kipusztulhatnak a nemesített gyümölcsfák vadon élő ősei.

Kipusztulás szélén állnak a vad gyümölcsfák

Félő, hogy kipusztulhatnak a nemesített gyümölcsfák vadon élő ősei.

A Fauna and Flora International nevű természetvédelmi alapítvány kutatói kiadták a Közép-Ázsiai erdők veszélyeztetett fajainak “vörös könyvét”.

A felsorolt gyümölcsfafajok éghajlati ellenálló- és tűrőképességük miatt fontos szerepet játszhatnának az élelmiszer-előállításában, az utóbbi ötven évben azonban az erdők mintegy kilencven százaléka elveszett az alapítvány szerint. Az összeállítás negyvennégy fafajt sorol a kihalás szélén állók kategóriájába Kirgizisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán területéről. Fő fenyegetésként a természet túlzott kiaknázását és az ember térhódítását nevezi meg. Az erdőkben több mint háromszáz vad gyümölcsfafaj honos, többek közt alma, szilva, cseresznye, sárgabarack és dió.

“Számos faj csak ezeken a területeken él – magyarázta a kutatás vezetője, Antonia Eastwood a BBC hírportálnak (www.news.bbc.co.uk). – Nagyon hegyes és száraz vidékekről van szó, ezért a fajok zöme jól bírja a hideget és az aszályt. A mi gyümölcseink többsége igen szűk genetikai bázisra épül. Az élelmiszerkészleteket fenyegető veszélyek, köztük a betegségek és az éghajlatváltozás miatt szükség lehet majd arra, hogy visszanyúljunk ezekhez a fajokhoz, és bevegyük őket a nemesítési tervekbe”.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium már támogatott olyan kazahsztáni expedíciókat, amelyek során a kutatók a termesztett almák genetikai változatosságának növelése céljából gyűjtöttek mintákat. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a nemesített fajtákat vad törzsekkel keresztezzék, ami a betegségeknek jobban ellenálló változatokat eredményezhet. “Ezeknek az országoknak sajnos nincs forrásuk arra, hogy megvédjék értékes fáikat” – tette hozzá Eastwood.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.