Kitüntették Jane Lubchencót az olajkatasztrófakor nyújtott teljesítményéért

Az év hírformálója (Newsmaker of the Year) díjjal tüntette ki a Nature című brit tudományos szaklap Jane Lubchencót, az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) vezetőjét az olajkatasztrófa idején végzett munkájáért.

A 63 éves tengerbiológus és környezetvédő központi szerepet játszott a krízis leküzdésében: segített a kiömlött olajmennyiség felmérésében, a károk becslésében és az USA legsúlyosabb környezeti katasztrófájának tudományos vizsgálatában. Lubchenco 2009 óta a NOAA vezetője – és az első nő a hivatal élén. Zoológusnak tanult a washingtoni egyetemen, majd a Harvardon doktorált. Utóbbi intézményben két évig, majd kinevezéséig az Oregoni Állami Egyetemen oktatott. Az Egyesült Államok legelismertebb tengerbiológusaként tartják számon, újra és újra hangsúlyozza a környezetvédelmi politikában a tudományos irányultság fontosságát.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.