Klímacsúcs – A felmelegedés miatt kétszeresére drágulhat az élelmiszer

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának azonnali leállítása mellett is az élelmiszerárak jelentős emelkedésére lehet számítani, és ez a bolygó legszegényebb régióit érintheti a legsúlyosabban.

A károsanyag-kibocsátás jelenlegi szintje miatti éghajlatváltozás olyan “veszélyes tényező”, amely miatt 2050-re kétszeresére nőhet a gabona ára, további milliónyi gyereket téve ki ezzel az alultápláltság veszélyének – hívták fel a figyelmet szakemberek. Éghajlatkutatók 2050 utánra már 6,4 Celsius-fokkal jósolnak melegebbet a 20. századi hőmérséklethez képest, ilyen körülmények között a Föld sivár lenne a mezőgazdasági termeléshez – mutatott rá Gerard Nelson, az International Food Policy Research Institute (IFPRI) vezető kutatója.
A washingtoni intézet specialistái a népesség és a termelés növekedésének 15 eltérő forgatókönyvét táplálták be egy szuperszámítógépbe, amely a klímaváltozást modellezi. Az eredmények azt mutatták, hogy “az éghajlatváltozás a jövőben rontani fog az emberi létezés körülményein, különösen a világ legszegényebbjeinek körében”.

A kutatóknak az ENSZ jelenleg is zajló cancúni Klímaváltozási Konferenciájához időzítve megjelent tanulmánya szerint az árakat több tényező összejátszása hajtja fel. Néhány helyen a felmelegedés és a csapadék változó mintája lassítja a termelékenységet, amihez a fogyasztás népesség- és  bevétel-növekedés miatti megugrása járul.
A változások már most zajlanak – mutattak rá az IFPRI szakemberei, indiai földművesek például arra panaszkodtak, hogy a felmelegedés miatt túl hamar érik meg a gabona. A legtöbb farmernek, akik megpróbálnak alkalmazkodni a változásokhoz, “igen nehéz dolga lesz” – vélekedett az intézet.
A kutatások azt mutatták, hogy az éghajlat jövőbeni változása olyan mezőgazdasági zónákat is érint majd, mint a Szaharától délre eső övezet, Dél-Ázsia, és Latin-Amerika egyes részei, így Mexikó is. A modellezések egyike azt jelezte előre, hogy az Egyesült Államok “kukoricaövének” termőképessége jelentősen lecsökkenhet.
A rizs ára 2050-re 18 százalékkal lehet magasabb a legkedvezőbb forgatókönyvek szerint, és 34 százalékkal a legrosszabb eshetőségben – mondta Nelson Cancúnban. Ha a fokozódó éghajlatváltozást is számításba veszik, akkor már a legjobb esetben is 31 százalékos emelkedés várható a rizs árában. A búza ára akár kétszeresére is emelkedhet az évszázad közepére.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.