Klímacsúcs – A német kormány a klímakatasztrófára figyelmeztet

A nemzetközi klímakonferencia esetleges kudarcának veszélyére figyelmeztetett vasárnap a német kormány.

Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter a 192 résztvevő országhoz intézett felhívásában hangsúlyozta: “Ha  mindent úgy csinálunk, mint eddig, a Földön nem lesz lehetséges az eddigi élet.” A miniszter szerint amennyiben tovább növekszik a széndioxid-kibocsátás, a klímaváltozás  felmérhetetlen  természeti   katasztrófákat  okozhat. A gleccserek elolvadnak, és egész szigetek süllyednek el az óceánban. Másrészt  felgyorsulhat a sivatagok képződése, erősödhet a szárazság, mindez pedig beláthatatlan menekülési drámákhoz vezethet – vázolta a legsötétebb  forgatókönyvet Norbert Röttgen.
A német kormány környezetvédelmi minisztere a hétfőn kezdődő koppenhágai konferencia  kapcsán minimális célkitűzésként fogalmazta meg annak a megállapodásnak az elérését, amely előirányozza, hogy az általános felmelegedés  ne haladja meg 2 Celsius fokot. Röttgen szerint amennyiben a koppenhágai  konferencia záródokumentuma nem tartalmazza ezt a közös célkitűzést, az a klímacsúcs egyértelmű kudarcát jelenti majd.
A miniszter fontosnak nevezte a gazdasági növekedést, de utalt arra: ezt a növekedést mindenképp az energiafogyasztás csökkentésével, a káros anyagok kibocsátásnak mérséklésével kell elérni.

A német kormány nevében  Röttgen  üdvözölte, hogy Barack Obama részt vesz a koppenhágai csúcs záró szakaszában. Megítélése szerint ez azt jelzi, hogy az elnök érdekelt a csúcs sikerében. Az európai szövetségesek – köztük Németország – azt várják az Egyesült Államoktól, hogy vállaljon vezető szerepet a környezetvédelmi erőfeszítésekben – fogalmazott a német miniszter, úgy vélekedve: Ha Amerika Koppenhágában nem tesz eleget ezeknek az elvárásoknak, tartósan elveszítheti technológiai vezető pozícióját a világon.
A miniszterhez hasonlóan a koppenhágai csúcs kudarcától óvott az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) igazgatója is. A német Achim Steiner egy interjúban felhívta a figyelmet: a kudarc drámai gazdasági következményekkel is fenyeget. Steiner szerint több száz millió euró sorsa forog kockán, a gazdaság ugyanis egyelőre kivár. Ha Koppenhágában nem sikerül megállapodást elérni, az  bénítóan hat majd több gazdasági szektorra és mindenekelőtt a beruházásokra – figyelmeztetett az igazgató, hozzátéve ugyanakkor: a siker épp az ellenkező hatást válthatja ki, és a különböző konjunkturális intézkedések révén hozzájárulhat a gazdasági, illetve pénzügyi válság leküzdéséhez.

Achim Steiner hangsúlyozta: a dán fővárosban mindenképp megállapodást kell elérni a környezetet károsító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. Az igazgató szerint a széndioxid-kibocsátást 2050-ig a felével kell csökkenteni.  Csakis így lehet megakadályozni azt, hogy az általános felmelegedést az évszázad végéig  2 Celsius fokra korlátozzák – tette hozzá.
Németország számára a hétfőn kezdődő klímacsúcs egyben otthoni kihívást is jelent. Peter Ramsauer közlekedési miniszter ennek keretében a többi között a német autóipart figyelmeztette a környezetvédő beruházások szükségességére és ennek kapcsán az elektromos meghajtású autók kifejlesztésének meggyorsítására.
Berlini értesülések szerint Angela Merkel kancellár – Obama amerikai elnökhöz hasonlóan – szintén a csúcs zárószakaszára érkezik Koppenhágába.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.