Klímacsúcs – A pápa felelős viselkedést kér a környezetvédelem ügyében

A szegények és a jövő nemzedékek érdekeit szem előtt tartva felelős viselkedést kér a környezetvédelem ügyében XVI. Benedek pápa.

A katolikus egyházfő a vasárnapi úrangyala imádság alkalmával elhangzott beszédében kijelentette, hogy szeretné, ha a koppenhágai klímaváltozási konferencia hozzájárulna az egyetemleges fejlődést előmozdító lépések meghatározásához.
“Azt szeretném, hogy a (koppenhágai) munka segítsen meghatározni a teremtést tiszteletben tartó és a fejlődést ösztönző akciókat, amelyek az emberi méltóságon alapulnak és mindenki javát szolgálják” – mondta a pápa a Szent Péter téren összesereglett hívők előtt.
Hangsúlyozta, hogy a világ megóvásának érdekében “mértéktartó és felelős életmódra” van szükség, különösen a szegények és a jövő nemzedékek életének megkönnyítéséért. A koppenhágai klímakonferencia sikerének érdekében XVI. Benedek felszólította “a jóakaratú embereket, hogy tartsák tiszteletben Istennek a természetre vonatkozó törvényeit, valamint fedezzék fel ismét az emberi élet erkölcsi dimenzióját”.

A Vatikán, amely megfigyelői státussal rendelkezik az ENSZ-ben, Celestino Migliore bíboros, állandó ENSZ-képviselő vezetésével meneszt küldöttséget a dán fővárosba, ahol hétfőn nyílik meg a klímaváltozási konferencia. A december 18-ig tartó tanácskozás célja a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv felváltása egy új nemzetközi megállapodással.
XVI. Benedek gyakran beszél a környezetvédelem kérdéseiről, a Föld megóvásáról, emiatt többen már “zöld pápa” néven emlegetik.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.