Kolontárhoz hasonló katasztrófa Finnországban

Tíz tonna nikkel és egyelőre ismeretlen mennyiségű urán jutott ki egy finnországi bányából a környezetbe. A határérték ötvenszeresét is meghaladó sugárzás a finn hatóságok szerint nem teremt közegészségügyi vészhelyzetet.

A szennyezés jellege hasonlít a 2010-ben a MAL Zrt. kolontári tározójánál történt iszapömléshez, az észak-finnországi Sotkamótól 30 kilométerre lévő, a Talvivaara bányakonszern felügyelete alá tartozó bányánál is egy ülepítő tározó falán keletkezett szivárgás miatt elfolyt víz vitte magával a szennyezést, írja az index.hu. A Talvivaara november negyedikén, közvetlenül a szivárgás észlelése után leállította a termelést, és a hivatalos közlemény szerint még aznap éjjel befoltozták a tározó sérülését, de a tározó múlt csütörtökön újra ereszteni kezdett. A cég igazgatója, Harri Natunen elmondta, hogy a további szivárgások ellen nemcsak a meglévő gát repedéseinek betömésével harcolnak, de egy új biztonsági gát építésébe is belekezdtek. „Az új gát megfog mindent, de ehhez időben el kell készülnie. Az idő a legnagyobb ellenségünk” – mondta Natunen. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kolontári balesethez vezető események egy része Finnországban is megismétlődött. „Nagyon csapadékos volt a nyár” – magyarázta az igazgató. „Évente 1,3 millió köbméter esővíz eleresztésére van engedélyünk, de ezt idén már novemberben elértük, ezért magasabb most a tározók vízszintje.”

A finn természetvédelmi miniszter, Ville Niinistö az ellenzék kérdésére az ország parlamentjében kijelentette, hogy a felelősöket bíróság elé állítják, a bánya tulajdonosát pedig a természeti károk és a helyreállítási költségek megfizetésére kötelezik. Niinistö emellett nem felejtette el megemlíteni, hogy az eset kapcsán az előző finn kormány felelőssége is felmerül. A szivárgás hírére a Talvivaara részvényei tíz százalékot zuhantak a londoni és a helsinki tőzsdén. Nem ez az első baleset a bánya területén, idén márciusban egy munkás is életét vesztette a telepen.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.