Könnygáz az erdőirtás ellen tiltakozó indiánokra

Könnygázt vetett be a bolíviai rendőrség tüntető indián őslakosok ellen, akik amiatt tiltakoztak, hogy a hatóságok autópályát akarnak építeni az általuk lakott esőerdőben.

Mintegy ezer indián őslakos több mint egy hónappal ezelőtt, augusztus közepén indult útnak gyalogszerrel az amazonasi Trinidad városából, hogy 600 kilométeres út megtétele után a fővárosban, La Pazban tüntessen az autópálya-építés ellen. Szombat este érték el a félúton lévő Yucumo várost, áttörve a rendőrségi úttorlaszokon. Rövid időre szombaton feltartóztatták a közvetíteni érkező külügyminisztert, és arra kényszerítették, hogy velük együtt meneteljen az építkezés elleni tüntetésen. A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni vasárnap az indiánokat, tartva attól, hogy összecsapnak a kormány híveivel Yucumóban. A bolíviai média szerint a csetepatéban többen megsérültek, sőt arról is keringenek hírek, hogy egy gyerek életét vesztette, ezért több városban tüntetés volt. A kormány ezt tagadta.

 
Az amazonasi indiánok attól tartanak, hogy a brazil pénzből épülő autópálya tönkreteszi vadász- és halászterületeiket lakóhelyük környékén, az Isiboro Sécure nemzeti parkban, ahol mintegy 50 ezer őslakos él. Felháborodásukat fokozta, hogy a baloldali Evo Morales elnök – maga is indián – a nyáron kijelentette: az utat megépítik a parkon át “akár akarják, akár nem”. Az ügy tegnap hajnalban váratlan fordulatot vett. Mintegy 300, kitoloncolásra összegyűjtött indiánt kiszabadítottak a közeli Rurrenabarque városka lakói, és megfutamították a rendőröket. A polgármester beszámolója szerint a kitoloncolás hírére a lakosok a repülőtérre mentek, elállták a kifutópályát, hogy a gép ne szállhasson föl, és elkergették a rendőröket. Sérülés nem történt – mondta el Yerko Nunez a Panamericana rádiónak.
Sat Loretta belügyminiszter a tényeket elismerte egy sajtótájékoztatón, de úgy magyarázta, hogy a rendőrök maguk engedték szabadon az indiánokat, mert meg akarták előzni az összecsapást a lakossággal. A menet elleni vasárnapi erőszakos rendőri fellépés miatt tiltakozásul tegnap lemondott Cecilia Chacón védelmi miniszter.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.

Nincs hozzászólás

  1. és akkor végül megépítik az autópályát vagy nem?