Vállalj kevesebbet. Csináld jobban.

Környezetbarát fogadalmak 2010-re

Vállalj kevesebbet. Csináld jobban.

Tegye fel a kezét, aki nem fogad meg semmit az újév beköszöntével. Teljesíthetetlen dolgokat nem is kell megfogadni, de nem árt, ha körülnézünk, és ésszerű fogadalmat, vagy ígéretet teszünk.
Találtam egy célt, amely igenis számít, és nem csak az elkövetkezendő egy évre, hanem évtizedre fontos lehet: Csinálj kevesebbet. Csináld jobban.

Valószínűleg nehezebb lesz, mint amilyennek hangzik.
Több lehetőséggel állunk szemben, mint valaha – több szociális háló, több zöld termék, mely megvásárolható, több blogot lehet olvasni és írni, több munka van, amit el kell végezni, több nézhető műsor, nagyobb csoportok támogathatóak… És mégis, mennyinek van ezek közül értelme?

Ami engem illet, úgy tűnik, hogy minél többet vállalok, annál töröttebbé válik az életem. Rengeteg időt töltök felzárkózással és lépéstartással, nem hogy egy, különösen érdemes üggyel foglalkoznék, amivel jelentős változást érhetnék el.
Nem tehetek róla, elmélkedem, ha a minőséget választom a mennyiséggel szemben, akkor valójában nagyobb dolgot alkotok a világban?
2010 lesz az az év, amikor adok ennek egy esélyt.

Itt van az én „kevesebb” listám.

A munkámban…:

* Kevesebb kifogást keresek, és inkább az eredményre hajtok.

A magánéletemben…:

* Törekszem a kevesebb fogyasztásra, több környezetbarát terméket fogok vásárolni, ha lehetőségem van rá.
* Kevesebb élelmiszert vásárolok, inkább magam termelek (jó… kivéve a csokoládét).
* Kevesebbet internetezek és több minőségi időt töltök a szabadban.
* Kevesebbet használom az autómat és inkább a tömegközlekedést, a kerékpározást és a gyaloglást választom (még ha ez azt is jelenti, hogy kevesebb helyre megyek el).

Ezen esetek egyike sem szerez nekem több időt, de talán számít valamit a „akarj mindent azonnal” mohó világunkban, ahol az számít, kinek van több és nagyobb materiális értéke. Ha kevesebbet vállalok, egyszerűsíthetek az életemen. A méltó cél önmagát segíti. Ugye? Nyisd ki a füled. Nos, mi szerepel a te „kevesebb” listádon?

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.