Környezetkímélőbb lesz az idei Hegyalja Fesztivál

Szürkevizes wc-k rendszerbe állításával, valamint a közel 80 ezer, az eddigieknél strapabíróbb és többször felhasználható műanyag pohárral igyekeznek csökkenteni a tiszai környezet terhelését az idei Hegyalja Fesztiválon.

A Tokaj és Rakamaz határában július 14-én kezdődő zenei fesztivál ideje alatt az elhasznált víz mennyiségét úgynevezett szürkevizet használó wc-kkel csökkentik. Az eljárás lényege, hogy a zuhanyzáskor keletkező szennyvizet a rendszer – szűrők segítségével – azonnal megtisztítja, és alkalmassá teszi az illemhelyek öblítésére – olvasható a fesztiválszervezők MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A tervek szerint a Hegyalján a zuhanyzók feléből gyűjtik majd össze ezzel az eljárással a szennyvizet, hogy szürkevízzé alakítsák és a mosdókban használják; az elhasznált ivóvíz mennyisége körülbelül 15 százalékkal csökkenhet. A környezettudatossághoz a “re- és lepoharak” is hozzájárulnak: előbbiek elmosogathatóak, míg utóbbiak olyan műanyagból készülnek, ami a természetben rövid időn belül lebomlanak. A fesztiválon – igazodva a korábbi évekhez – ismét szelektíven fogják gyűjteni a hulladékot, emellett a természet védelmére a Zöld Sátor felállításával is fel kívánják hívni a fesztiválozók figyelmét a szervezők.

A zenés programsorozatnak otthont adó rakamazi kempingben lényegében már befejeződött a vízszivattyúzás, jelenleg a kaszálógépek dolgoznak a területen – mondta el az MTI-nek Bukovinszky Béla főszervező. Közlése szerint jövő hét szerdáig mindennel elkészülnek, így várhatóan nem lesz akadálya a látogatók fogadásának.
A Hegyalján idén tíz színpadon közel kétszáz fellépő és számos kísérőprogram biztosítja a jó hangulatot. A kikapcsolódni vágyóknak új csónakkikötő, vezetett és kötetlen kenutúrák, valamint strand biztosítja a nyugodt pihenés feltételeit a fesztivál Tisza-parti területén.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.