Környezettudatossági minta lesz a dögei községháza épülete

Környezettudatossági mintának újítják fel a dögei községháza épületét, amely arra ad majd példát a helyieknek, hogyan tehetik energiatakarékossá és környezetkímélővé otthonaikat.

Komoróczki János, a Kisvárdával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője elmondta az MTI-nek: a polgármesteri hivatal környezettudatos és energiatakarékos átalakításához több mint 72 millió forint összegű európai uniós támogatást nyertek pályázatukkal. A támogatásból kicserélik az ajtókat, ablakokat, illetve leszigetelik az épület külső falát, hogy hő télen ne távozhasson a fűtött létesítményből, illetve nyáron a kánikulai meleg kizárásával ne legyen szükség légkondicionáló berendezés működtetésére. Az épület tetejére napkollektorrendszert helyeznek a létesítmény olcsóbb energiaellátásának megoldására. Teljesen korszerűsítik a községháza fűtésrendszerét is: modern, energiatakarékos kondenzációs kazánokra cserélik ki a régi, elavult fűtőberendezéseket. A radiátorokat termosztatikus szelepekkel szerelik fel, továbbá szakaszolják is a hálózatot annak érdekében, hogy az irodák egyedileg szabályozhatók legyenek.

Az úgynevezett vizesblokkot is átalakítják, víztakarékos csaptelepeket, tartályokat építenek be. Az épület tetőcsatorna-hálózatát átépítik, hogy begyűjthessék és hasznosíthassák a csapadékvizet, például öntözésre. Kialakítják a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás feltételrendszerét, továbbá az uniós projekt része az ISO 14001-es környezetvédelmi irányítási rendszer bevezetése is a polgármesteri hivatalban. Az épületkorszerűsítés 2014. június 30-ra fejeződik be. Komoróczki János hangoztatta: a projekt megvalósításával a környezettudatos szemléletmód erősítését szeretnék elérni a településen.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.