Mintegy 10 milliárd forint keretre környezetvédelmet szolgáló gazdaságfejlesztési pályázatok jelentek meg, amelyekre 2010. március 1-jétől lehet jelentkezni - közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. az MTI érdeklődésére.

Környezetvédelmet szolgáló gazdaságfejlesztési pályázatok

Mintegy 10 milliárd forint keretre környezetvédelmet szolgáló gazdaságfejlesztési pályázatok jelentek meg, amelyekre 2010. március 1-jétől lehet jelentkezni – közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. az MTI érdeklődésére.

A környezetközpontú technológia fejlesztésére mintegy 3 milliárd forint európai uniós pályázati forrás nyílik meg a vállalkozások számára környezetkímélő megoldások támogatására a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP), illetve a Közép-magyarországi Operatív Programban (KMOP).
A MAG Zrt. tájékoztatása szerint a környezetközpontú technológiai fejlesztés támogatásának célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztéseik által közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz- és egyéb nyersanyaghasználat hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét. Az igényelhető támogatás összege legalább 5 millió, legfeljebb 125 millió forint. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a GOP esetében 2 milliárd forint, míg a KMOP-ban 840 millió forint.
A pályázatok benyújtására a GOP-ban 2010. március 1-jétől 2010. augusztus 31-ig, a KMOP-ban 2010. március 1. és 2010. május 31. között van erre lehetőség.
A hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztés támogatására mintegy 7 milliárd forint európai uniós pályázati forrást szánnak.
A konstrukció célja a hulladék anyagában történő és energetikai hasznosításának elősegítése, a hulladékból származó másodnyersanyagoknak és termékeknek egyre nagyobb mértékű piaci megjelenítése, valamint nyers- és alapanyagként történő felhasználása, továbbá a hulladékégetéskor felszabaduló energia költséghatékony kinyerése és hasznosítása.
Az igényelhető támogatás összege a GOP-ban legalább 25 millió forint, és elérheti akár az 1 milliárd forintot is, míg a KMOP-ban maximum 200 millió forint lehet.
A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a GOP esetében 6 milliárd forint, míg a KMOP esetében 840 millió forint.
A hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztésére a pályázatokat 2010. március 1. és  2010. április 30. között kell beadni.

Ajánlott tartalom

Vonzó célt jelenthetnek a falusi csokos településeken levő házak jövőre

Vonzó lokációnak számíthatnak jövőre az ingatlanpiacon a falusi csokos települések, három gyerek vállalásával akár 46 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a családok - közölte az ingatlan.com csütörtökön az MTI-vel.