Környezetvédők a fosszilis és nukleáris energia mentes Európáért

Magyar környezetvédők „Új Európát!” címmel mozgalmat hirdetnek a fosszilis és nukleáris energiáktól, valamint az azok használatára alapozott gazdaságpolitikától való megszabadulás programjával – közölte a Védegylet Egyesület hétfőn az MTI-vel. A közleményt hét másik környezetvédő szervezet is aláírta.

A környezetvédők az atomenergiát elutasító, hétfőn zárult olasz népszavazás eredményére hivatkozva hirdették meg programjukat. Közleményükben emlékeztetnek, hogy a német kormány minapi döntése után – amely 2022 végéig célul tűzte ki az atomerőművek használatáról való lemondást – Berlusconi olasz kormányfő is elismerte, hogy országának le kell mondania az atomenergiáról és a megújuló energia termelésére kell összpontosítania.  A környezetvédők szerint a Green Economy-ra, azaz az alacsony szén-dioxid igényű gazdaságra való áttérés legfőbb akadályai a nagyvállalatok – élükön a nukleáris, illetve fosszilis energetikai cégekkel, valamint néhány nehézipari óriással -, amelyek a legtöbb országban kézben tartják a kormányzati döntéshozatalt.

 
Úgy vélik, Magyarországon is elérkezett az ideje annak, hogy a kormány szakítson a gazdasági alárendelődés politikájával, és felülvizsgálja a valójában a nagyvállalati érdekekhez igazított, csak nevükben nemzeti stratégiai dokumentumokat, mindenekelőtt az atomenergia központi szerepére alapozott energiastratégiát. A környezetvédők felszólítják az Európai Bizottságot, amelynek március 8-án kibocsátott klíma- és energiapolitikai Útiterve egyelőre nélkülözi a végrehajtás forgatókönyvét, hogy követelje meg a hagyományos energia-mixhez egyelőre még ragaszkodó többi tagállamtól is, hogy az Útiterv alapján vizsgálják felül a saját energiastratégiájukat, és dolgozzanak ki nemzeti cselekvési terveket a megvalósítást lassító akadályok leépítésére.

 
A Bizottság számításai kimutatták, hogy nincsen szükség az atomenergia használatának bővítésére, de még szinten tartására sem ahhoz, hogy 2050-re Európa lényegében teljesen megszabaduljon az éghajlat- és egészségkárosító olaj-, gáz- és szénerőművektől. Ugyanerre az eredményre jutottak a Bizottságtól és egymástól is függetlenül a Greenpeace, a WWF, és a European Climate Foundation szakértői vizsgálatai is – olvasható a közleményben, amelynek aláírói a Védegylet mellett a Duna Charta, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, az Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület, a Zöld Akció Egyesület, valamint a Zöld Kör.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.