Kötelező az italos palackok visszavétele

Júniustól kötelező az italospalack visszavétele azokban az üzletekben, amelyeknek az alapterülete 500 négyzetméternél nagyobb – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) pénteken az MTI-vel.

A bevezetett új visszagyűjtési rendszer független az italcsomagolások betétdíjas rendjétől, ahol a szabályok változatlanok: a betétdíjas palackot továbbra is köteles a kereskedő visszaváltani.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a kormány tavaly döntött a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosításáról. A változás lényege, hogy 2010. június 1-től az 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelységben kötelező a használt, hulladék kereskedelmi csomagolás visszavétele, ha azt a fogyasztó visszaviszi az értékesítőhelyre.

Kereskedelmi csomagolás a hulladékgazdálkodás szerint kizárólag az italféleségek csomagolása, függetlenül annak anyagától, ami lehet például üveg, műanyag, fém vagy karton, valamint a műanyag bevásárló reklámtáska. Nem része a kereskedelmi csomagolásnak például a tejfölösdöböz, cukroszacskó és az uborkásüveg, amiket már nem lehet a boltba visszavinni.
Az OKSZ szerint a változás mintegy kétezer üzletet érint. A kereskedelmi vállalkozásoknak megállapodást kellett kötniük a bevezetés határidejéig a hulladékhasznosítást koordináló szervezetekkel, ezt követően pedig a hulladék begyűjtőkkel.
A szerződéskötést követően a boltoknak be kellett szerezni és ki kellett helyezni a visszagyűjtést lehetővé tévő gyűjtő edényeket.
A vásárló választhat, hol helyezi el a feleslegessé vált italcsomagolást, szelektív hulladékgyűjtőben, vagy visszaviszi a boltba. A visszavételt a teljes nyitva tartási időben lehetővé kell tenni.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.