Levegő Munkacsoport: visszalépés a szmogriadó-rendelet megváltoztatása

A Levegő Munkacsoport szerint visszalépés a szmogriadó-rendelet megváltozatása, mivel az új rendelkezés szerint a tilalom csupán a járművek elhanyagolható számát érinti – közölte Simon Gergely, a szervezet légköri szakértője kedden az MTI-vel.

A Fővárosi Önkormányzat kedden bejelentett rendelete szerint a szmogriadó alatt csak a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését korlátoznák. A munkacsoport közleménye szerint viszont a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatójának a Fővárosi Önkormányzathoz intézett levele alapján a “fekete és piros matricával ellátott gépjárművek részvétele a budapesti forgalomban igen csekély”, így korlátozásuknak csak jelentéktelen hatása lenne a levegő minőségére.
Hozzátették: helyes megközelítés, hogy a rendszám utolsó számjegye helyett az autók környezetvédelmi tulajdonságai alapján tiltsák ki szmogriadó esetén a budapesti utakról a járműveket. Örülnek annak is, hogy az új szabályozás lehetőséget ad a gépkocsik haladási sebességének csökkentésére.

Simon Gergely az MTI-nek azt is elmondta: jogászuk szerint azzal, hogy az új jogszabály kevesebb autó tilalmát jelenti, a módosítás alkotmányellenes is, mivel a környezetvédelem jogszabályban elfogadott szintjét nem lehet csökkenteni. Ezen túlmenően aggályosnak tartják, hogy a színes plakettek csak később jelennek meg teljes számban a gépjárműveken. Szerintük ez azt jelenti, hogy a rendelet erre vonatkozó előírásait a gyakorlatban még több évig nem lehet érdemben alkalmazni. Elégedetten fogadták a rendelet azon pontját, miszerint jövő év decemberétől megtiltják az avar és a kerti hulladék elégetését, de nem látják indokoltnak, hogy ezzel két szezont kell várni – közölte Simon Gergely. A szervezet közleményében hangsúlyozta: üdvözlik a Fővárosi Önkormányzat és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével létrejött rendszert, amely két napra előre mutatja a főbb légszennyező anyagok koncentrációjának alakulását. A szervezet közleményében emlékeztet: az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen, mivel Budapesten a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a határértéket. Az eljárás azzal is zárulhat, hogy az országnak pénzbírságot kell fizetnie, és egyes uniós támogatásokat is felfüggeszthetnek.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.