Lezárult az EIT InnoEnergy zártkörű tőkeemelése

Az EIT InnoEnergy 140 millió euró értékben zártkörű részvénykibocsátást hajtott végre, hogy a befolyó tőkéből a zöldenergia ipari innovációjának felgyorsításába fektessen – tájékoztatta a szervezet az MTI-t kedden.

A közlemény szerint a zártkörű kibocsátás megerősíti az EIT InnoEnergy szerepét abban, hogy az Európai Unió a világon elsőként 2050-re elérje karbonsemlegességi céljait. A tőkeemelésben nagy európai bankok, pénzügyi szolgáltatók, energetikai és ipari vállalatok vettek részt. A 2010-ben, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával létrehozott EIT InnoEnergy célja, hogy befektetéseivel elősegítse az európai energiaszektor fenntarthatóbbá tételét és versenyképesebbé válását az innováció és az oktatás összekapcsolásával. Befektetési döntéseiben a korai fázisban lévő, a nagy beruházás igényű, innovatív technológiákra, és a tiszta technológiákat képviselő cégekre koncentrál.

Az Európában és a világban felgyorsult energetikai átállás, valamint a nyugati világ fokozott újraiparosítási törekvései egyedülálló lehetőségeket teremtenek az EIT InnoEnergy, portfólióvállalatai és megbízható ökoszisztéma-partnerei számára – idézte a közlemény Marcin Wasilewskit, az EIT InnoEnergy Central Europe vezérigazgatóját. Az EIT InnoEnergy jelenleg 200 vállalatból álló portfólióval rendelkezik, amelyek közül három unikornis – több mint egymilliárd dollár értékű vállalat, – amelyek eddig 9,7 milliárd euró befektetést vonzottak. A társaságok együttes árbevétele az évtized végére elérheti a 110 milliárd eurót és 2030-ra 2,1 gigatonnával csökkenhetik szén-dioxid kibocsátásokat.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.