Magyar eszközrendszer a takarékos energiagazdálkodáshoz

Eredményes volt a nagykállói próbaüzeme az Energia Monitor nevet viselő informatikai eszközrendszernek, amelyet az Európai Unió támogatásával a budapesti MFKK Feltalálói és Kutató Központ Szolgáltató Kft. szakemberei fejlesztettek ki a költségtakarékos energiafogyasztás érdekében.

Gyarmati Szabolcs, a kft. projektmenedzsere az MTI-nek csütörtökön elmondta: az Energia Monitor egy olyan vezeték nélküli mérőhálózattal rendelkező, számítógéphez csatlakoztatott eszköz, amely rövid és hosszú távon egyaránt segíti az optimális energiagazdálkodás elérését. A készülékkel nyomon követhető az energiafelhasználás, és azonnali intézkedésre teremt lehetőséget a pazarlás megakadályozásához, például egy rosszul beállított fűtési rendszer vezérlésének megváltoztatásához, vagy a felesleges áramfogyasztás kizárásához.
Az eszköz minden épületben, így közintézményekben, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatói és kereskedelmi létesítményekben, sőt nagyobb magánházaknál egyaránt elhelyezhető, s azoknak valamennyi helyisége ellenőrizhető vele. A számítógépes, internetes kapcsolattal rendelkező adatbázisa arra is lehetőséget teremt, hogy akár távolról megfigyelhető legyen az adott épület energiafelhasználása.

A projektmenedzser szerint a készülék információi segítséget adnak az ingatlantulajdonosoknak ahhoz is, hogy az optimális energiagazdálkodáshoz a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket, vagy felújításokat meghatározhassák, pontosan kiszámíthassák azok megtérülési idejét, például azt, hogy szükség van-e az épület szigetelésére, energiahálózatának, eszközeinek korszerűsítésére, vagy azok cseréjére. Választ kaphatnak arra is, hogy van-e mód megújuló energiaforrások használatára. A monitor ugyanis rögzíti a napsütéses és a szeles órák számát az ingatlanok körzetében, így eldönthető, lehet-e napkollektorokat szerelni az épületek tetejére, vagy kis szélerőművet helyezni az udvarra.
A menedzser elmondta: a fővárosi feltalálói és kutató központ – pályázat alapján – 46 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól az energiagazdálkodást ésszerűsítő eszközrendszer kifejlesztésére. A projekt költségvetése a saját forrással együtt meghaladta a 92 millió forintot, s a cég két év fejlesztőmunkával hozta létre az Energia Monitor Rendszert.

A készüléket próbaüzemét a nagykállói önkormányzat intézményeiben, a Nyíregyházával szomszédos város polgármesteri hivatalában, egyik általános iskolájában, valamint pedagógiai szakszolgálatának épületében tartották, november elseje óta. Gyarmati Szabolcs szerint a monitoringrendszer jól vizsgázott: rögzített adatai alapján azonnali intézkedésekkel egy hónap alatt 15-20 százalékkal csökkent a létesítményekben a fűtés- és az áramköltség.
A találmány piaci bevezetése a jövő évben indul, az MFKK Feltalálói és Kutató Központ Szolgáltató Kft. a készülékkel megrendelésre végzi majd el a különböző létesítményekben az energiafelhasználás pontos helyzetének felmérését.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.