Magyar természetfilmes sikerek Szlovákiában

Két magyar film végzett előkelő helyen azon a vadászati és természetfilm-fesztiválon, amelyet a már hagyományos vadásznapok alkalmából rendeztek meg a szlovákiai Léván (Levice).

Az idén tizenötödik alkalommal megrendezett vadászati rendezvényre három – vad és természet, dokumentum- és oktatófilm, valamint házi videó – kategóriában összesen 21 film nevezett. A legtöbb alkotás Szlovákiából és Csehországból érkezett, Magyarországot öt film képviselte.

A megmérettetésre a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. két filmjét nevezte be – mondta el Vereb István, a társaság kommunikációs vezetője az MTI-nek hétfőn. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzethez tartozó Bockerek-erdőről készült film mellett a térség állami tulajdonú erdeit kezelő társaság vadászati tevékenységét bemutató alkotása került a zsűri elé. Mindkettő komoly szakmai sikereket ért el, hiszen előbbi a dokumentum, míg az utóbbi a vad- és természet kategóriában érdemelte ki – a magyar versenyzők között a legelőkelőbb –  második helyezést. A serleggel, oklevéllel és tárgyjutalommal járó elismeréseket a Nyírerdő Zrt. képviselői pénteken vehették át a szlovákiai városban.

Vereb István hozzátette: a Vámosatya határában fekvő, közel 600 hektáros páratlan szépségű, “a Bereg tüdejének” nevezett Bockereki-erdőről készített filmet két évig forgatta Linzenbold Attila nyíregyházi operatőr. A minden évszakot felölelő, zenés rövidfilm a térség gazdag állat- és növényvilágát mutatja be, ahol több ritka, védett faj is fellelhető. Az erdőség többek közt a fekete gólya kedvelt fészkelőhelye; a helyi vadásztársaság területén pedig vadmacskák, borzok, vidrák és nyestek, gím- és dámszarvasok, valamint vaddisznók élnek.

A Lévai Vadásznapokon – amely az egyik legnépszerűbb vadászati rendezvény északi szomszédunknál – több ezren vettek részt a több mint egy hétig tartó programsorozaton, melyen szakmai konferenciákat, trófeabemutatót, gyermekrajz-kiállítást és országos ifjúsági vadhívó versenyt egyaránt rendeztek. Az idei rendezvényt egy avatás is emlékezetessé tette: ünnepélyes keretek közt leleplezték le a Léván született, világhírű zoológus és Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán városi emléktábláját.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.