Már a sarki rókát is kihalás fenyegeti

Nem csak a jegesmedvéket veszélyezteti a globális felmelegedés. A sarki jég olvadásával más állatok is a kihalás szélére sodródtak – derül ki egy amerikai természetvédelmi szervezet jelentéséből.

Az Északi-sarkvidéket borító tengeri jég 2007-ben elérte a mérések kezdetétől számított legcsekélyebb kiterjedését. A kutatók előrejelzései szerint a terület nagyja tíz éven belül nyáron jégmentes lesz.
Az amerikai Biodiverzitás Központ (CBD) szerint 17 északi-sarkvidéki állat fennmaradását veszélyezteti az egyre olvadó jég. A sarki róka, négy bálnafaj, a pézsmatulok, a rozmár és négy fókafaj léte éppúgy veszélyben forog, mint a jegesmedvéké – idézte Shaye Wolfot, a jelentés egyik szerzőjét a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja.
A jegesmedve az Északi-sarkvidék olvadó jegének legismertebb áldozata, de amennyiben nem hagy alább az üvegházhatású gázok kibocsátása, más fajok is elindulnak a kipusztulás felé vezető úton. Egyes sarkvidéki fajok száma már jócskán megcsappant legfontosabb élőhelyeik és táplálékforrásaik elvesztése révén. Másoknak a szélsőséges időjárás, vagy az északra nyomuló ragadozók és kórokozók tesznek be – tájékoztatott a kutató.
A CBD még a területen tervezett olajfúrásoktól is félti ezeket az állatokat. Becslések szerint a világ 19 jegesmedve-populációja közül nyolc csökkenőben van amiatt, hogy az egyre zsugorodó jégtáblákon próbálják meg felnevelni bocsaikat és táplálékot szerezni.
A szkeptikusok szerint azonban a jegesmedvék száma szépen gyarapszik azokon a területeken, ahol az állatok az ipar benyomulásával növekvő lakosságtól tudnak táplálékot szerezni.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.