Meddig tart a jó idő?

Már a hét eleje óta Nyugat-Európa fölött örvénylik az a ciklon, aminek előoldalán megerősödő déli áramlással egyre melegebb légtömegek érkeznek térségünkbe – írja az Időkép.hu.

A déli, délnyugati szelet ma elsősorban az ország északnyugati felén kísérték viharos lökések, Bakonyszombathelyen elhelyezett másodperces szélmérőnk nem sokkal 12 óra után 76 km/órás lökést regisztrált. A meleg, nyári idő még csütörtökön is folytatódik, sőt az élénk, erős délnyugati szélben ekkor tovább erősödik a nappali felmelegedés, délen, délkeleten akár 31-32 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, miközben az északnyugati határ közelében egy közeledő hidegfront hatására már hűvösebb lesz az idő, Sopron környékén például kevéssel 25 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. A délkeleti megyékben szinte zavartalan napsütést élvezhetünk, északnyugat felé
haladva több lesz a felhő, délután északnyugaton már egy-egy zápor is kialakulhat. A korábbiakkal ellentétben már hétfő óta egyre biztosabban látszik, hogy pénteken véget ér a vénasszonyok nyara, ugyanis északnyugat felől ekkor egy hidegfront érkezik térségünkbe, így a nap nagy részében erősen felhős időre készülhetünk. Többfelé eső, zápor, az Alföldön helyenként zivatar is kíséri majd a front átvonulását, és jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb délutáni órákbra is csupán 20 fok köré melegszik a levegő. Délutántól északnyugaton már felszakadozik a felhőzet, a Nap is kisüt.

Szombaton aztán átmenetileg délire fordul az áramlás, elsősorban a déli megyékben egy napra újra nyárias magasságokba, helyenként 27-28 fokig emelkedik a hőmérséklet, miközben északon felhősebb, hűvösebb marad az idő, helyenként az eső is eleredhet, főként a nap első felében. Vasárnapra itt az újabb hidegfront, ismét beborul az ég és újra többfelé lehet majd csapadékra számítani eső, zápor formájában. A hőmérséklet újból csökkeni fog, a Dunántúl egy jó részén már 20 fok alatt marad, miközben megerősödik az északnyugati, északi szél is. Október első napjaiban is maradhat időjárásunk változékony jellege, viszont további jelentős lehűlésre egyelőre nem kell számítani.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.