Még lehet vörösiszap-szennyeződés, de már nem veszélyes

Október végére befejezhetik a Marcal vörösiszap-mentesítését, igaz, a meder még nem nyerte vissza eredeti tisztaságát, de a víz már nem veszélyes.

A folyó Vas megyei szakaszán a partokkal már végeztek, most a medret kotorják, és az elöntött területeket tisztítják. A Vas Megyei Védelmi Bizottság egy hónappal a tragédia egyéves évfordulója előtt tartott terepbejárást a Marcal mentén. Napra pontosan 11 hónappal a vörösiszap-katasztrófa után, szeptember 5-én 6,6-os pH-értéket mértek a Marcalban. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, Vas megye területén is elrendelték tavaly a vészhelyzetet, akkor az volt a cél, hogy semlegesítsék a víz magas lúgtartalmát, ezért több helyen zárógátakat építettek a folyókba, és gipszszórással próbálták semlegesíteni a vizeket. Az intézkedéseknek köszönhetően a szennyezés nem jutott el a Rábába és a Dunába.

 
A kotrógépek most is dolgoznak a Marcalon. A harminc kilométeres Vas megyei szakaszon a partokat már megtisztították, most a mederkotrás zajlik. A számítások szerint a munkát október végére befejezik. Csaba Attila, a Mecsekérc Zrt. Kárenyhítési projektjének irányítója elmondta, hogy átadják az összes külterületet, az egykor elöntött mezőgazdasági területeket is, de a medret nem tudják az eredeti állapotában, ugyanolyan tisztán visszaadni, de nem is az a cél. Hiszen ha marad is a területeken egy lepelszerű vörösiszap-szennyeződés, az már nem okot gondot. Ahogy a víz sem átlátszó, de a műszeres vizsgálatok kimutatták, hogy nem is veszélyes.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.