Még tíz évet ad magának a fajok megmentésére az Európai Unió

További tíz évet ad magának Európa, hogy megállítsa a kontinensen a veszélyeztetett állat- és növényfajok kihalását.

Bár ezt már idén el kellett volna érnie, az eredetileg 2010-re kitűzött célt nem tudja teljesíteni az Európai Unió, ezért a határidőt 2020-ra tolták ki az EU környezetvédelmi miniszterei. Véleményük szerint a fajok kihalásának megállításához megfelelő eszközökre és a törvények szigorítására van szükség. A biodiverzitás (a fajok sokszínűsége) ugyanis – mint hangsúlyozták a hét eleji brüsszeli ülésükön – elfogadhatatlan sebességgel csökken, ennek pedig nagyon komoly ökológiai, ökonómiai és szociális következményei lehetnek.
Katherina Reiche német környezetvédelmi államtitkár szerint Németország jó példával járt elöl: tartotta magát ígéretéhez és ötszáz millió eurót invesztált a fajok védelmébe.

Az ENSZ 2010-et a biodiverzitás évének nyilvánította. Az állat- és növényfajok védelmével foglalkozó következő világkonferenciát októberben tartják Nagojában, Japánban. Az ENSZ többek között a védett területekről és a finanszírozás irányvonalairól készül ekkor megegyezni.
A TEEB (Az ökoszisztémák és a biodiverzitás gazdasága) című globális tanulmány adatai szerint a fajok kihalása évente 50 milliárd euró kárt okoz. “A biológiai sokszínűséget nem lenne szabad különálló, független értékként kezelni, hiszen nagyon fontos az emberek egészsége és a gazdasági jólét szempontjából is” – jelentette ki Elena Espinoza spanyol környezetvédelmi miniszter, a miniszteri ülés elnöke.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.