Megdőlt a melegrekord

Kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden.

Közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén gyengül a kánikula. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben tegye meg a szükséges óvintézkedéseket. Szerdán és csütörtökön 35 foknál is melegebb lehet, péntektől némileg mérséklődhet a kánikula, vasárnap az ilyenkor szokásosnak megfelelő 25-30 fok várható.
Az országos tiszti főorvos által csütörtök éjfélig elrendelt másodfokú hőségriasztás mellett a meteorológiai szolgálat a napi előrejelzés alapján szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki, e szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz. Emellett a többi megyére – Vas, Zala, Somogy és Nógrád – másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, átlagértéke is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni. A hőmérséklet maximuma szerdán és csütörtökön több helyen elérheti, néhol meg is haladhatja a 35 fokot. Péntektől egy hidegfront következtében némileg mérséklődik a meleg, ekkor kevéssel 30 fok alatti hőmérsékleti maximumra számítanak. Vasárnap az ilyenkor szokásos hőmérséklet, 25-30 fok várható.

Bugacon volt a legmelegebb
Az OMSZ adatai szerint az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt kedden: Bugacon 35,5, a fővárosban 34,8 fokot mértek. Az országos napi melegrekord eddig 35,3 fok volt, amelyet 1968-ban Miskolcon mértek. A fővárosban ezen a napon eddig 1986-ban volt a legmelegebb, 33,6 fok. Újpesten most ennél is többet mértek, így az új budapesti melegrekord 34,8 fok.

A mentőket is többször riasztották
Kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket. Elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban nőtt meg a mentők forgalma, továbbra is jellemzően rosszullétekhez, ájulásos esetekhez riasztották őket. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai – a korábbi tapasztalatok alapján – attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség – mondta Győrfi Pál szóvivő.

Az erdőtűznek is nagyobb az esélye
Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az idén már több mint 1.700 erdőtűz keletkezett, a legnagyobbnál, Bugacon több mint 1.100 hektár erdő égett le, és mintegy hat napig tartott a tűz eloltása. Megjegyzik: habár az erdőtüzek keletkezése több tényezőtől is függ, a tüzek 99 százaléka mégis emberi eredetű, túlnyomórészt gondatlanságra, ritkábban szándékosságra vezethető vissza. A NÉBIH arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne dobja el a cigarettacsikket, az erdőben csak a kijelölt helyen szabad tüzet gyújtani, és a kertben is csak akkora tüzet rakjon mindenki, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat, ne hagyják a szabadtéri tüzet őrizetlenül. Az erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter, vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.