Megdőltek a budapesti és országos napi melegrekordok

Megdőlt a budapesti és az országos napi melegrekord szombaton – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

A meteorológus azt mondta: március 17-én Budapesten 2005-ben volt a legmelegebb, akkor Pestszentlőrincen 21,9 Celsius-fokot mértek. Ez a rekord egy tizedfokkal dőlt meg. Szombaton ugyanis szintén Pestszentlőrincen 22 fokot mértek. Az országos napi melegrekordot szintén 2005-ben állították be. Ekkor Sopronban és Szentgotthárdon is 23,2 Celsius-fok volt. Mostantól az új országos napi melegrekord 24,5 fok, ezt Baján mérték – mondta a meteorológus. Hozzátette: az értékelések ugyanakkor hosszabb időt vesznek igénybe, így az új rekordok csak 1-2 nap elteltével válnak teljesen hivatalossá.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.