Energiahatékonysági feltételekhez kötné a lakáscélú támogatásokat a Levegő Munkacsoport

A Levegő Munkacsoport azt javasolja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy a lakáscélú támogatásokat kössék energiahatékonysági feltételekhez.

A környezetvédő szervezet az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében úgy vélekedik, ez az intézkedés az építőipart és a tulajdonosokat is ösztönözné arra, hogy javítsák az épületek energetikai tulajdonságait. A Levegő Munkacsoport a miniszterhez írt levelében kiemeli: a családok lakáshoz jutását könnyítő kamattámogatás élénkíti majd a keresletet, így a pangó ingatlanpiacot és az építési szektort is segíti. A konstrukció a szervezet szerint lehetőséget adna arra, hogy a támogatást energetikai, illetve a racionálisabb településfejlődést ösztönző feltételekhez is kössék. A 2012-től minden ingatlanvásárlásnál kötelező energiatanúsítvány önmagában nem elegendő ösztönző – állítja a környezetvédő szervezet.

Magyarországon egyre nagyobb problémát jelent a háztartásoknak az energiaszámlák kifizetése, ami a szabad felhasználású jövedelmek csökkenéséhez vezetett. Így a korszerűsítések elvégezésére is kevesebben vállalkoznak, fenntartva a pazarló fogyasztást – hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport. A szervezet emlékeztet: több uniós tagállamban kötik a támogatásokat környezetvédelmi, illetve energetikai feltételekhez.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.