Megkezdték az Andrássy úti biciklissáv kialakítását

A Magyar Kerékpárosklub üdvözli a fővárosi Andrássy úton lévő bicikliút átépítését; a munkálatok – amelyek során “helyet cserél” a parkolósáv és a kerékpársáv az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között – hétfőn kezdődtek.

László János, a klub elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta: már évek óta szerették volna elérni, hogy az átépítés megkezdődjön, mivel az eddigi állapot nem tette lehetővé “a természetes és együttműködő közlekedést”. A járda és a parkoló autók közé szorított kerékpárossávon közlekedőket csak nehezen érzékelte például az éppen lekanyarodó, parkoló autóvezető. Ráadásul az anyósülésről kiszálló utas figyelmetlenebbül nyitja az autó ajtaját, mint a sofőr, amiből sok baleset származott – tette hozzá. László János szerint a jövőben az Andrássy úton is a “sávos” közlekedés szabályai érvényesülnek majd, ami biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé. A fővárosban továbbra is sok olyan bicikliút van, amely nem felel meg az alapvető elvárásoknak. Ilyen az Andrássy út folytatása, az Oktogontól a Hősök teréig. Itt a sétányon vezetik a biciklisávot, ami a gyalogosok miatt elfogadhatatlan. Hasonló okokból rossz a Bajcsy-Zsilinszky úton, illetve a járdán vezető bicikliút is. Ezeket is át kell alakítani, mert ez az állapot a biciklisekre és a gyalogosokra is veszélyes – fűzte hozzá.

épül

A munkálatokat több szakaszban végzi, és várhatóan május 13-án, vasárnap fejezi be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint változik a lámpák beállítása is. Ezentúl az Andrássy úton az egy irányba haladó járművek egyszerre kapnak zöldet, és megszűnnek az önálló kerékpáros-jelzőlámpák. A teljes szakaszon új aszfaltot kap a parkolósáv és a kerékpársáv, és az utóbbit piros színnel is kiemelik. A piros színű bevonat a forgalombiztonságot szolgálja, számos európai példa alapján, alkalmazását a BKK más helyszíneken is tervezi. A beruházás első szakaszában, április 16-tól 22-ig az Oktogon és a Nagymező utca között az Erzsébet tér irányában, a második szakaszban, április 23-tól 29-ig a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, szintén az Erzsébet tér irányában zajlanak a munkák. A harmadik fázisban, május 2-tól 7-ig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Nagymező utca között, míg a negyedik fázisban, május 8-tól 13-ig a Nagymező utca és az Oktogon között a Hősök tere irányában dolgoznak majd a BKK Közút munkatársai. Az érintett szakaszokon tilos lesz a parkolás a munkavégzés idején. A kivitelezési munkákat a BKK Közút saját kapacitásaival végzi el.

adatai

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.