Megmenekül a tonhal

Először sikerült egy amerikai nagyvállalatnak kékúszójú tonhalat tenyésztenie fogságban, méghozzá igen közel hozzánk, Horvátországban, Zadar és Split közelében.

Az évtizedeken át tartó túlzott halászat miatt a Földközi-tengeren, Spanyolország partjainál már 85 százaléka eltűnt ezeknek az impozáns méretű, többméteres, szaftos húsú halaknak . A túlhalászás miatt kihalóban lévő, veszélyeztetett állatot számos európai étterem és áruházlánc már le is vette az étlapjáról és polcairól. Ezért volt óriási dobás az amerikai Umami nevű vállalattól, hogy szaporítani tudta a kékúszójú tonhalat. Mindeddig úgy gazdálkodtak a horvátországi tonhalfarmon, hogy a halakat fiatalon fogták be a tengerből, és a farmon nevelték tovább felnőttkorukig. Az egyik szaporítóketrecben, melyben 84, négyéves tonhalat sikerült hormonok felhasználása nélkül ívásra bírni, sikerült összegyűjteni az ikrákat is, melyeket genetikai ellenőrzés mellett inkubátorokban, mesterségesen keltették ki. Mostantól minden évben csökkenthetik majd a vadon befogott fiatalok számát, és helyettesíthetik őket a saját keltetésű halakkal, melyeket terjedelmes védőhálóval ölelt tengeri járókákban nevelnek kiskorukban. Az, hogy a tengeri haltenyésztés valóban fenntartható folyamat-e, sokan vitatják, hisz a halfarmon más halfajokkal, például makrélával, szardíniával és heringekkel etetik a tonhalakat, de a természetvédők még mindig jobb megoldásnak tartják, mint a kizsákmányoló halászat folytatását.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.