Napelem és szélgenerátor adja az áramot egy hazai iskolában

Szélgenerátorok és napelemek segítik egy iskola energiaellátását Törökszentmiklóson.

Napelemekből és szélgenerátorokból álló hibrid rendszer termeli meg az idei tanévtől a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnázium villamosenergia-szükségletének mintegy ötödét – mondta a város polgármestere. Juhász Enikő tájékoztatása szerint a beruházás közel 15 millió forintba került, amelyhez korábban mintegy 9 millió forint európai uniós pályázati támogatást nyert a város. Mivel időközben a gimnázium egyházi fenntartás alá kerül, ezért az eredetileg az önkormányzatot terhelő 6 millió forintos önrészt az Egri Érsekség átvállalta. Az energetikai fejlesztés részleteiről szólva a vezető kifejtette: a helyi egészségügyi központ, valamint a mellette helyet foglaló oktatási intézmény tetejére egy összesen 10,2 kilowatt néveleges teljesítményű rendszer került, amely hibrid üzemű, azaz 6 kilowatt névleges teljesítményű szélgenerátorokból, valamint 4,2 kilowatt névleges teljesítményű napelemekből áll.

 
A szélgenerátorokat már aránylag kis szélsebesség is mozgásba lendíti, névleges teljesítményüket pedig átlagos légáramlás esetén érik el. Viharos erejű szélben a beépített automatikus védelmi rendszer megakadályozza a berendezések túlpörgését. A 20 darab napelemes modul és 6 darab szélgenerátor alkotta hibrid rendszertől évente 12 000 kilowatt-óra villamos energia előállítását remélik a szakemberek, amely az iskola 54 000 kilowatt-órás éves fogyasztásának körülbelül 22 százalékát fedezi. Az adott pillanatban előállított megújuló energia mennyiségét látványos módon, egy, a gimnázium aulájában elhelyezett, nagyméretű kijelző is mutatja, így a diákok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a különleges, új rendszer működését. A beruházás költségei 20 év alatt térülnek meg, de a technológia bármikor tovább bővíthető – hangsúlyozta a polgármester.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.