Megölték és megették Egyiptomban a magyar jeladó gólyát

Lelőtte és megette egy család Egyiptomban a Ménes névre keresztelt, magyar jeladóval felszerelt gólyát.

A gólya mentésében részt vevő Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség (EEAA) egyik munkatársa csütörtök éjjel tájékoztatta a gólya jelölését végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet(MME), hogy Ménest lelőtte és megette egy család az Asszuántól délre található természetvédelemi szigeten. A gólyát elfogyasztó család a napi táplálékát kényszerűségből vadászattal is kiegészítő népcsoportok egyikének tagja – közölte az egyesület pénteken az MTI-vel.

A Szécsényhez tartozó Pöstyénpusztán meggyűrűzött és jeladóval ellátott gólya augusztus utolsó napjaiban a Szuezi-öblöt átrepülve érkezett meg Egyiptomba. Múlt hét végén a gólyát kémnek vélték, elfogták és egy éjszakára a helyi rendőrőrsön ketrecbe zárták az egyiptomi Kena kormányzóságban. Három nappal később az egyiptomi természetvédelmi szervezetek közbenjárására újra útjára engedték a madarat. Az elengedést követően a gólya jeladója megfelelően működött. A küldött adatokból megállapítható volt, hogy a madár a várt viselkedés szerint kisebb távolságokat repülve továbbra is a térségben maradt. A közlemény szerint sikerült a núbiai családtól megszerezni Ménes jelölőgyűrűjét és a még mindig aktív jeladóját. Az MME munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy az eszköz mielőbb visszakerüljön Magyarországra. A madarak vonulási útvonalán elhelyezkedő országokban jellemző a madarak sport és fogyasztási célú vadászata. Ez a Földközi-tenger térségében jelentős természetvédelmi problémát okoz olyan európai uniós tagállamok esetében is, mint Olaszország és Málta. A Szahara térségében a madárpusztítás hátterében jelentős részben a szegény lakosság húshoz jutásának igénye áll, amelynek kapcsán még nagyobb nehézségekbe ütközik a vonuló madarak védelme.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.