Mégsem annyira király a napenergia-biznisz?

Közel 10 százalékot esett a napenergia bizniszben tevékenykedő First Solar árfolyama, mivel a második negyedéves gyorsjelentés finoman szólva is pocsék lett, ráadásul az éves előrejelzését is visszavágta a menedzsment. Úgy tűnik, a cég számára komoly nehézségeket jelent a kapacitások kihasználása.

Hatalmasat zuhant ma a nap elemeket gyártó First Solar árfolyama, mivel a második negyedéves gyorsjelentéssel minden várakozást sikerült alulmúlnia a vállalatnak. A nettó nyereség csupán 33,6 millió dolláros lett, holott egy éve még 111 millió profitot ért el a társaság, ráadásul a tisztított EPS tekintetében is csak 14 centet sikerült összekaparni, jócskán elvétve az 56 centes elemzői konszenzust. Azt már mondani sem kell, hogy az árbevétel is közel a felére esett vissza egy év alatt.

Ahogyan Pavel Molchanov, a Raymond James & Associates elemzője is kiemelte a Bloombergnek, az adatok egyértelműen csalódást keltőek, jelentősen elvétették a várakozásokat. Ráadásul a vállalat még a májusi előrejelzését is visszavágta az idei üzleti évre, az EPS ugyanis csak 3,75-4,25 dollár között lehet, míg korábban 4-4,50 dollárra számítottak. Az árbevételt szintén alacsonyabb szintre várja a menedzsment, 3,8 milliárd dollár helyett csak 3,6 milliárdot.

A legnagyobb probléma talán az lehet a First Solar számára, hogy a jelenlegi megrendelések nem elegendőek ahhoz, hogy a gyárak teljes kapacitással működjenek. Ahogyan azt Dan Ries, a Maxim Group elemzője is kiemelte, negyedévente legalább 500 megawattos projektekre lenne szükség, hogy a megfelelő kapacitáskihasználtság a nyereségességre is a kellően pozitív hatást tudja gyakorolni, írja az investor.hu.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.