Mégsem épül szélerőműpark Szerbiában

Szerbiának egyetlen szélerőműparkja sincs, és egyelőre nem is lesz, mivel a szerbiai építésügyi minisztérium visszavonta a Continental Wind vállalat építési engedélyét.

Az egyesült államokbeli cég keddi közlése szerint a Continental Wind a dél-bánsági Keveváránál (Kovin) épített volna szélerőműveket, és erre meg is kapta az építési engedélyt az illetékes vajdasági tartományi titkárságtól, amit most a minisztérium visszavont. A cég az év végén kezdte volna meg a 300 millió eurós (91 milliárd forint) park építését.

A 145 megawattos szélerőműpark, és egy valamivel kisebb, később építendő szélerőmű a tervek szerint Szerbia éves energiaszükségletének a 7 százalékát látta volna el.

Az építésügyi minisztérium magyarázata szerint azért vonták vissza az engedélyt, mert “a tervezésről, kiépítésről és energetikáról szóló új törvények szerint csak külön az épületre és külön a trafóállomásra való csatlakozásra adható ki engedély, ebben pedig a szerbiai áramellátóhálózat-üzemeltető közvállalat (EMS) az illetékes”. Hozzátették: a minisztérium kénytelen volt “az EMS panasza nyomán” megsemmisíteni azt az építési engedélyt, amelyet jogszerűtlenül adott ki a tartományi titkárság. A vita akörül alakult ki, hogy kinek a tulajdonában lesz az a transzformátor-állomás, amely a parkot az áramhálózattal köti össze.

Szerbiában egyébként a következő két-három évben legalább öt szélerőműpark létrehozását tervezik mintegy 700 millió euró (214 milliárd forint) értékben. A mostani döntés viszont visszavetheti Szerbia azon törekvéseit, hogy 2020-ra az ország energiaellátásának 27 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.