Megújuló energiából származó energiát ennyiért veszik át, íme!

Jogszabályi kötelezettségének eleget téve a Magyar Energia Hivatal közzétette a 2013-ra vonatkozó kötelező átvételi árakat.

A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia átvételi árának megállapításakor a Hivatal a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztói árindexek átlagát vette figyelembe. A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KÁTR) 3. §-ának (3) bekezdése előírja a Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: MEH) számára, hogy a KÁTR 1. sz. mellékletében meghatározott kötelező átvételi bázisárakat a KÁTR 5. sz. mellékletében meghatározott módon aktualizálja és a tárgyévre ilyen módon meghatározott kötelező átvételi árakat a tárgyévet megelőző év decemberének 7. munkanapjáig honlapján tegye közzé.

A fentiek alapján a MEH-nek a 2013. évre vonatkozó kötelező átvételi árakat 2012. december 10-ig kellett közzétennie. A MEH ezen jogszabályi kötelezettségének 2012. december 10-én eleget tett. A 2013 évre vonatkozó kötelező átvételi árak kiszámítása során a KÁTR 5. sz. mellékletének megfelelően a Központi Statisztikai Hivatal által a 2012. év január – október hónapjaira közzétett, az előző év azonos hónapjaihoz viszonyított fogyasztói árindexek átlagát vette figyelembe a MEH, aminek értéke 1,058. A 2013. évre vonatkozó kötelező átvételi árak a 2012. évre vonatkozó árak és

•a KÁTR 4. § (1) bekezdése alá tartozó termelők esetében ezen fogyasztói árindex (1,058),
•a KÁTR 4. § (2) – (6) bekezdései alá tartozó termelők esetében ezen fogyasztói árindex egy százalékponttal csökkentett értékének (1,048) szorzataként alakultak ki. A 2013. évre vonatkozó kötelező átvételi árak a következő letölthető fájlban érhetőek el: Kötelező átvételi árak.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.

Nincs hozzászólás

  1. most akkor hány ft-ért vesznek át 1kw-ot?

  2. “A népet/nemzetet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.”
    Én se tudtam megnyitni,de nyiltan leirni v mit minek?
    Megint idevág tehát a “nyolcadik parancs” a világ urainak 10 parancsolatából
    🙂

  3. Kb. 33-34 Ft/kWh (talán)!?