Mitől lesznek sósak az óceánok?

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint az emberi tevékenysége nemcsak a légkör felmelegedését, hanem az óceánok sótartalmát is befolyásolja. Óceánkutatók figyelemmel követték az óceánok sótartalmát 1955 és 2004 között. A vizet az északi szélesség 60. fokától a déli szélesség 60. fokáig mérték.

Az óceánok vizének sótartalmát nagyon sok minden befolyásolja, például mennyi édesvíz folyik bele folyókból vagy jégolvadás miatt, mennyi csapadék esik a tengerekbe és mennyi víz párolog el. Minél nagyobb a hőség, annál több víz párolog el, emiatt magasabb lesz a sótartalom egyes helyeken. A só később eloszlik, egyenletesen sósabbá téve a vizeket. A kutatás alatt a kutatók nagyjából előre tudták jelezni, hogy az olyan természeti jelenségek, mint például az El Nino vagy a vulkánkitörések milyen mértékben változtatják meg az óceánok sótartalmát. Számításaik és méréseik végül nagyjából egyeztek is. Később azonban összevetették az eredményeket a víz 11 ezer évvel ezelőtti állapotával – ez utóbbit számítógépes szimulációval számolták ki, összesen húsz különféle modellt dolgoztak ki. Tisztán lehetett látni az emberi beavatkozás nyomát, máshogyan változott a sótartalom, mint ahogy kellett volna. A vizsgálatokból kiderült, hogy az emberi tevékenység jelentős mértékben befolyásolja a sótartalmat, már megindult az éghajlatváltozás és néhány évtizeden belül láthatóak lesznek a hatások is. Az óceánok szerepe amúgy is fontos az éghajlat alakulásában, hiszen a Föld több mint hetven százalékát víz borítja, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.