Mennyi áramot fogyaszt a kikapcsolt tévé?

Az ELMŰ-nek elment az esze: olyan ingyenes programot írt iPhone-ra, ami tippeket ad az áramfogyasztás csökkentésére.

Mintha a Hasbro részletes útmutatást készítene a ház körül fellelhető holmikban rejlő óriási játéklehetőségekről, vagy mintha egy pékség minden kenyere mellé ajándékba adná a Norbi Update 27-et. Az energiaipari cégeknek persze mostanában kötelező úgy tenniük, mintha valójában a világ jobbá tételén fáradoznának, ezért adományoznak hatalmas olajcégek napelemeket középületeknek, és ezért történt az is, hogy az ELMŰ most arra akar rávenni minket, hogy kevesebbet fizessünk nekik. Lényeg, hogy a világ azért alapvetően jól jár ezzel a programmal. A funkciók egy része statikus: az első oldalon híreket és fogyasztáscsökkentő tippeket kapunk, a második oldalon az ügyfélszolgálati irodák címét ismerhetjük meg, valamint találunk egy linket a társaság épp szünetelő online ügyintézést biztosító oldalához, aztán ott a harmadik oldal, talán a legviccesebb. Egy pillanatra ugorjunk vissza két évet az időben: egy energetikai konferencián vettem részt, ahol a magyar energiaipar vezető szereplői abban próbáltak megegyezni, hogy merre tovább. Ekkor felállt az ELMŰ egyik fejese, elővett egy áramszámlát, majd meglobogtatta azt előttünk.

 

Elmondta, hogy lehet itt tervezgetni, de előbb a meglévő problémákra kéne koncentrálni, például hogy az előírások miatt olyan számlákat kell kiküldeni postán, amit az előfizetők egyszerűen képtelenek megérteni. “Tudom, mert én sem értem, mi van rajta” – mondta. A harmadik oldal pont ezt a problémát akarja javítani: számlamagyarázó van rajta, bár szerintem ezt átbogarászva sem fogjuk megérteni, hogy mit akar velünk az ELMŰ tíz pontban közölni.

elmű iphone app
A lényeg
És akkor eljutottunk a negyedik oldalig, amiért egyáltalán létrejött a cikk: ez arra próbál minket rávenni, hogy kapcsoljuk ki elektronikai eszközeinket. Már tényleg, nem a távirányítóval, ugyanis ilyenkor csak standby üzemmódba kapcsolnak a készülékek és a következő bekapcsolásig úgy is maradnak. Ha egy napig nem nyúlunk a tévéhez, akkor az egy teljes napon keresztül zabálja az áramot, azért a másodpercnyi kényelemért, amit a bekapcsolás jelent: hogy nem kell elmennünk a készülékig benyomni egy gombot, elég eldobnunk magunkat a kanapén és a távirányító után nyúlnunk. Az emberek többsége nem foglalkozik a standby üzemmóddal, mert abból indul ki, hogy amúgy sem fogyasztanak sokat az eszközök, pedig ez nem igaz. Persze ilyenkor jóval kevesebb elektromossággal beérik, mint működés közben (szigorú szabályozás is van arra nézve, hogy mennyit fogyaszthat egy eszköz standby-ban), azonban jóval hosszabb ideig használjuk eszközeinket készenléti, mint aktív üzemmódban. Egy felmérés szerint az EU-ban például 3,7 milliárd eszköz van folyamatosan standby-ban, amik a teljes otthoni áramfogyasztás 22 százalékáért felelősek. De a kevésbé szélsőséges kutatások is legalább 10 százalékra teszik a készenléti mód részesedését a teljes otthoni fogyasztáson belül. Ez az Egyesült Államokban 18 darab 400 megawattos erőmű egész kapacitását foglalja le, ami azt jelenti, hogy körülbelül 4 Paksnyi erőművet ki lehetne vonni a forgalomból, ha a lakosság rendesen kikapcsolná a készülékeket. Csak az Egyesült Államokban.

 
Nézzük a pénzt!
Az ELMŰ programja más módon közelíti meg a kérdést, ha úgy vesszük, jóval praktikusabban: a kiadási oldalról. Felsorol 16 alapkategóriát, ebben a tévétől a hi-fi toronyig van minden (de nincs benne konzol, robotporszívó, wifi-router, pedig ezeket is használják a magyar háztartások). Három változót tudunk beállítani: mennyi van az eszközökből a háztartásban, hány órát használjuk ezeket naponta (a program a számot 24-ből kivonva már tudja is, hogy mennyit vannak standby-ban), valamint hogy hány wattot zabálnak készenléti üzemmódban. Utóbbi kissé problémás: egy átlagos előfizetőnek ugyanis fogalma sincs arról, hogy mennyit fogyasztanak az eszközök, amikor nincsenek bekapcsolva, csak egy kicsit. A program ugyan minden készülék mellé ad egy tól-ig-csúszkát, de egyrészt ezek szórása sokszor 0,2-20 wattig tart, tehát százszoros eltérést is össze tudunk hozni, másrészt meg sokszor életszerűtlen értékekkel találkozunk. Katódsugárcsöves tévénél például 10 watt a legkisebb beállítható érték, miközben az én készülékem csak 3 wattot fogyaszt standby-ban: tudom, mert lemértem. Nekem ugyanis van ilyen mérőm.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.