Mikor jön a zivatar?

A folytatódó kánikula mellett szombaton is várhatók országszerte zivatarok, de a nagyobb tavaknál egyelőre nem adtak ki viharjelzést.

A hőség miatt Vas és Zala megye kivételével országszerte harmadfokú hőségriasztás van érvényben, a várható heves zivatarok, felhőszakadások miatt az összes megyében elsőfokú zivatar előrejelzést adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a nap folyamán bárhol számítani lehet felhőszakadásra, ennek során 25-30 milliméter, néhol 50 milliméternél több eső is eshet. A heves zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat (60-75 km/h), helyenként ennél nagyobb, óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet, és 2 centiméternél nagyobb, akár 5 centiméteres jég is hullhat.

Az ország nagy tavainál is alapvetően napos idő várható, viharjelzés sehol sincs érvényben. Az előrejelzés szerint főként a Balaton keleti medencéjének környékén, és a Velencei-tónál délután lehet számítani záporra, zivatarra. A tavak vízhőmérséklete 25-27 fok körül alakul, a Balaton Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos. Az OMSZ a honlapján a szombati Balaton-átúszásra külön is kitért: nagyon meleg idő várható, a legmagasabb hőmérséklet a vízparton 35, a víz fölött 30 fok, a víz hőmérséklete 27 fok körül alakul. A délutáni óráktól a Balaton közelében zivatarok kialakulhatnak, emiatt megerősödhet a szél, ami a verseny során 20 centiméter magas hullámokat kelthet.
A maximum hőmérsékletek országszerte 31-36 Celsius-fok körül alakulnak. Budapesten, Debrecenben, Pécsnél és Győrben jelenleg 33 fok van. Az UV-B sugárzás maximuma ma is meghaladhatja az extrém erősségűt. Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig meghosszabbította. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 33-38 fok között alakul. A kéthetes, július 9. és július 22. közötti időszakra vonatkozó előrejelzések szerint Európában a kontinens déli és keleti részén (beleértve a Kárpát-medencét is) folytatódik a meleg idő. Az első hétén még több fokkal melegebb lehet az ilyenkor megszokottnál, a második héten azonban kissé mérséklődne a meleg, de még így is átlag feletti értékekre számíthatunk. Itthon sok csapadékra továbbra se lehet számítani.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.