Milyen lesz az ünnepi díszkivilágításunk?

Az emberek többsége hajlamos megfeledkezni az ökológiai lábnyomáról, ha az ünnepi díszkivilágításra kerül sor.

A hagyományos izzók jóval több energiát adnak le hő formájában, de szerencsére már számos színesebb és gazdaságosabb alternatíva közül lehet választani.

A karácsonyi fényár története
Az örökzöldeket először a középkori Szent Luca fesztiválokon világították ki gyertyákkal Skandináviában, a karácsonyfákon a XIX. század során jelentek meg, amikor a fenyőállítás népszerű szokássá vált az európai és észak-amerikai otthonokban. A gyertya persze mindig óriási tűveszélyt jelentett, és hiába született egyre több megoldás a veszély csökkentésére, házak ezrei gyulladtak ki a gyertyák miatt még a XX. század első éveiben is. Ennek ellenére a gyertyákat nem szabad kihagyni, hiszen a mesterséges fény nem teremt olyan meghitt hangulatot, mint a pislákoló gyertyafény. A klasszikus paraffin gyertyák helyett keressünk természetes alapanyagból, méhviaszból, pálmaolajból készülteket, így nem jutnak káros vegyületek a légkörbe. Természetesen ezeket se hagyjuk felügyelet nélkül égni. A városi legenda szerint az elektromos világítás elterjedését egy 1917-es, kifejezetten súlyos New York-i karácsonyfatűz okozta. Noha a karácsonyi égők 1930 és ’70 között számtalan formában bekerültek a háztartásokba, gyártásuk technológiája és alapanyagai alig változtak. Egyetlen fénysor annyi energiát fogyasztott, mint egy átlagos hősugárzó.
Az 1970-es első energiaválsága arra ösztönözte az embereket, hogy takarékosabb, kisebb izzókat fejlesszenek és használjanak. A 2,5 wattot fogyasztó miniatűr fénysorok azonnal népszerűvé váltak. Ahogyan a fénysorok energiafogyasztása csökkent, úgy nőtt az egy háztartásra jutó izzók száma. Gyártásuk kiterjedésével megnőtt a szállításba fektetett energia is. Az árak csökkenése pedig magával hozta az eldobhatóságot, így hihetetlen mennyiségű elromlott fénysor végezte a szeméttelepeken.

Bécsi vásár

A LED térhódítása

Bár a LED technológia közel egyidős a hagyományos izzókkal, a vörös és sárga fényű LED-ek feltalálásáig nem voltak túl népszerűek. Az 1990-es évek végére már mindenféle színben létezett. A karácsonyi égősorok nagy része ma már LED izzókból áll. Az alacsony energiaigénye lehetővé teszi, hogy viszonylag hosszú fénysorokat lehessen egyszerű fali csatlakozóból, akkumulátorról, vagy akár kisebb napelemmel működtetni, ezzel 90% energiát lehet megspórolni. Az alacsony fogyasztás miatt hőt szinte egyáltalán nem termel, ezért a legszárazabb fenyőkön is biztonságos a használata. Arról nem is beszélve, hogy jóval tartósabbak, egyes típusok akár 100 000 óráig is világítanak. Még környezetbarátabb megoldás az időzítővel szabályozható égősor, így csak akkor világít, ha szükséges, és nem kell azon aggódni, bekapcsolva hagytuk-e. Energiatakarékossága ellenére sok környezetvédő aggasztónak tartja a gyártáshoz használt műanyagok és a szállítás környezeti hatásait, főleg azért, mert akármilyen sokáig is bírják, a tönkrement LED izzó nem újrahasznosítható.

fények

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.