Minden egészségkárosító alkalmazás esetén be kell tiltani a biszfenol-A-t

A Levegő Munkacsoport szerint nemcsak a cumisüvegek, hanem minden egészségkárosító alkalmazás – például élelmiszertároló edények, hőnyomott papír – esetén be kell tiltani a biszfenol-A vegyületet.

Az Európai Unióban a múlt héten döntöttek arról, hogy tilos lesz 2011 tavaszától a tömegesen használt, és az egészségre károsnak vélt biszfenol-A (BPA) vegyületet alkalmazni műanyag cumisüvegek gyártásában.
A Levegő Munkacsoport keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében előremutatónak nevezi a döntést, ugyanakkor megjegyzi: a korlátozásoknak folytatódnia kell, hiszen a csecsemők és állapotos nők által is használt ételtárolókban továbbra is megtalálható ez az egészségkárosító anyag. További kockázatot jelent, hogy a hőnyomott papírokban – például a kártyás fizetés bizonylatában – a gyermekek fejlődésére kockázatot jelentő mennyiségben található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy terhes nők ne érintkezzenek ezekkel.

A zöld szervezet hangsúlyozza: tudományos kutatások alapján a biszfenol-A-nak való kitettség felelőssé tehető rákos megbetegedésekért, cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért, elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért is. A kutatók szerint a terhesség időszaka a legkritikusabb a BPA-kitettség szempontjából, ám a születés után is kockázatot jelent.
A biszfenol-A helyettesíthető más anyagokkal, így az élelmiszertároló edényekben például polipropilénnel vagy különböző ko-poliészterekkel – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.