Mintegy 1600 milliárd forint juthat zöldberuházásokra a következő négy évben

Az önkormányzatok, vállalkozások önrészét és az uniós forrásokat is beleszámítva, mintegy 1600 milliárd forintnyi összeget mozgatna meg a Fidesz, a következő négy évben, zöld gazdasági programok során – közölte Nagy Andor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke csütörtökön az MTI-vel.

A politikus kitörési pontnak nevezte Magyarország számára a környezetipari fejlesztéseket, amelyeket a Fidesz egy zöld gazdaság fejlesztési koncepció keretében élénkítene a választásokat követően.
Nagy Andor elmondta, hogy terveik szerint a szükséges pénzügyi források biztosítása mellett, a jogszabályi környezetet és az illetékes intézményrendszert is átalakítanák, a zöldberuházásoknak kedvező irányban.
A Fidesz, a megújuló energián alapuló technológiák támogatására, a már korábban is tervezett “Zöld Bank” és a Zöld Széchenyi Terv programok összehangolását tervezi. Ezek egyebek között az zöldágazatban érdekelt kis- és közepes vállalkozások komplex finanszírozási és támogatási rendszerét adminisztrálnák.

Nagy Andor elmondása szerint a választásokat követően felülvizsgálnák a villamos energia kötelező átvételi rendszerét (KÁT), amelynek tavalyi 80 milliárd forintos kifizetéseiből, a támogatások mindössze 30 százalékát kapták a megújuló alapon termelő üzemek, míg a többit részt a gázmotoros erőműveknek jutott. A képviselő a felülvizsgálattal kapcsolatban részletekkel nem szolgált.
Nagy Andor kiemelte, hogy a Fidesz elképzelése szerint a Magyarország számára kiosztott szén-dioxid kvóták eladásából származó bevételeket nem lehetne tőzsdére vinni, hanem az ENSZ által előírt módon a Zöld Beruházási Rendszerbe (ZBR) kellene utalni. Ezeket az összegeket elsősorban zöldenergia fejlesztésekbe forgatnák vissza – tette hozzá.
A Fidesz egy egységes megújuló energia törvény beiktatását is tervezi, amely megfelelő jogszabályi hátteret biztosítana a zöldberuházásoknak – közölte.
A politikus elmondta, hogy elsősorban a hulladéklerakóknál és a szarvasmarha telepeknél létesülő biogáz projektek, kiemelt támogatásban részesülnek majd a jövőben. Terveivel összhangban állnak az Első Magyar Biogáz (EMB) Kft. előzetes becslései, amelyek szerint a magyar biogáz erőművek jelenlegi 7,6 megawattnyi összkapacitása 20,1 megawattnyira nőhet 2011-re.
Nagy Andor elmondta, a zöld gazdasági fejlesztések a következő 10 évben 200 ezer munkahelyet teremthetnek.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).