Százhúsz millió forinttal támogatja a zöldtárca a civil szervezeteket

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) civil szervezeteknek meghirdetett Zöld Forrás pályázatán 164 környezetvédelmi projekt összesen 120 millió forint támogatásban részesült – közölte a zöldtárca csütörtökön.

A 100 ezer és 2 millió forint közötti összeggel támogatott pályázatokból elsősorban természetvédelmi feladatok valósulnak meg, illetve környezeti nevelést és szemléletformálást célzó tevékenységet végeznek zöld civil szervezetek – olvasható a minisztérium közleményében.
Közel 47 millió forint támogatást nyert el 77 környezeti nevelést és szemléletformálást megvalósító pályázat. Ezek között tábor, természet- és környezetismereti verseny, szakkör, madárgyűrűzés, játékos környezetvédelmi akadályverseny fordul elő; a projektek az éghajlatvédelem, az energiatudatosság, a természetvédelem, a tudatos vásárlás, a komposztálás témaköréhez kapcsolódnak. A szemléletformálási célú pályázatok között szerepel lakossági tanácsadó iroda működtetése, kiadvány és folyóirat megjelentetése, jogsegélyszolgálat, társadalmi részvétel támogatása, akciónapok szervezése, tudatos vásárlás ösztönzése – sorolja közleményében a tárca.

Közel 31 millió forint támogatásban részesült 40 természetvédelmi témában beérkezett pályázat. Ezek között szerepel élőhely-védelmi program, fás legelők madárvilágának monitoringja, denevérfaunisztikai vizsgálat, erdőlakó denevérek kutatása és védelme, szibériai nőszirom és sárgaliliom élőhelyek természetvédelmi kezelése, invazív fajok irtása, madárvédő zöldfolyosó kialakítása, védett és veszélyeztetett nagygombafajokra vonatkozó adatgyűjtő hálózat és folyamatosan frissülő, országos adatbázis létrehozása.

Mintegy 9 millió forint támogatást nyertek a biogazdálkodást és a környezetbarát mezőgazdasági gyakorlat megvalósítását célzó pályázatok. Közel 1,5 millió forint értékben két pályázat kapott támogatást erdőgazdálkodási témában. A környezettudatos termelés és fogyasztás témakörében 7 pályázat közel 8 millió forint, a környezeti információhoz való hozzáférés területén 9 pályázat több mint 7 millió forint támogatásban részesült.
Kilenc pályázat közel 8 millió forint értékben az éghajlatvédelem és energiatudatosság kérdéséhez kapcsolódik. Környezetegészségügy témakörében egy nyertes pályázat született közel 1 millió forint támogatással, ez a projekt interaktív tanácsadást valósít meg.

A települési környezetet érintő témakörökben 8 pályázat nyert támogatást 6,7 millió forint értékben; ezek között levegőminőség-védelmi, zajvédelmi, közlekedési, illetve településfejlesztési- és rendezési projektek találhatók. Három kifejezetten vízvédelmi célú pályázat is támogatást kapott több mint 3,6 millió forint értékben. Négy hulladékgazdálkodási pályázat nyert közel 4 millió forintot, ezek főképp gyakorlatibb tevékenységet valósítanak meg, így például honlap kialakítását használt építőanyagok virtuális börzéjeként, komposztálási programot és hulladékmegelőzési tervet.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.