Mol: nem kerülhetett olajiszap Heves megyei Laskó patakba

A Mol Nyrt. szerint nem kerülhetett olajiszap, illetve szennyezett víz a Heves megyei Demjén határában folyó Laskó patakba.

A Mol közleményében a Heves Megyei Hírlap szerdai számában megjelent írásra reagált. A lap szerint olajiszap, illetve szennyezett víz  kerülhetett a Heves megyei Demjén határában az ott folyó Laskó patakba, miután ismeretlenek átvágták a Mol, illetve jogelődje által létesített, ötezer tonna olajiszapot tartalmazó lerakóhelyet.
A Mol elismerte, hogy kármentesítést folytat a területen, de határozottan cáfolta közleményében, hogy szennyeződés került volna a környezetbe.
A lap felidézi, hogy a 70-es évekre visszanyúló, az úgynevezett Ördögárokban felgyűlt szennyezés felszámolására, többszöri határidő-módosítást követően 2011. december 31-ig kapott haladékot az olajtársaság az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségtől. Közli azt is, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen, egyben értesítették a történtekről az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget.

A Mol szerint a cikkben helyesen írták azt, hogy a cég kármentesítést folytat az érintett területen, ahol a korábbi évtizedek örökségét számolja fel. Ezt azonban összemosni, bármilyen módon összefüggésbe hozni az ország más részén történt sajnálatos katasztrófával, minden alapot nélkülöző lépés – áll a közleményben.
A Mol szerint téves a cikk azon állítása is, amely szerint „a Mol a ’70-es évektől kezdődően hozott létre illegális olajiszap-lerakóhelyet”, mivel a területen nem volt semmiféle iszaplerakóhely, különösen nem illegális.
A Mol közleménye szerint a 60-as években és a 70-es évek elején az akkori jogszabályoknak megfelelően, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság engedélyével, a szénhidrogén termeléshez kapcsolódóan leválasztott kísérővíz kezelését végezték itt. Majd 1977-től a vízelvezetés ezen módja teljes egészében megszűnt, az Ördögárok irányába vízelvezetés nem történt, a kísérővíz teljes mennyiségét visszasajtolták.
A területen, az említett évek alatt valóban szennyeződött a talaj, aminek megszüntetésére műszaki beavatkozási terv készült, amit az Észak Magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi Felügyelőség 2007-ben jóváhagyott, és elrendelte a műszaki beavatkozást.

A Mol közleménye szerint a határozat részletes előírásokat tartalmaz a kármentesítésre vonatkozóan, többek között előírja az úgynevezett víztározó alsó részén lévő gát elbontását is.
A Mol megerősítette: a cikk utalásával ellentétben semmiféle titokzatos cselekmény nem történt, csupán az előírt munkálatokat végzik el.
Ugyancsak téves a Mol szerint a cikk azon állítása, amely szerint „áramlott a szennyezés”.  A folyadék ugyanis nem szennyezés, hanem csapadékvíz volt, amit azért kellett leengedni, hogy a munkálatokat folytatni tudják. A tavaly év végi és 2010. évi csapadékos időjárás miatt a munkagödör megtelt vízzel, így a kármentesítési munkát csak úgy lehetett folytatni, hogy a vizet a munkagödörből elvezetik – közölte a Mol.
Az olajtársaság közleménye leírja, hogy előzetesen az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi Felügyelőség hozzájárulását kérték a munkákhoz. A vízből mintavételezést végeztek, nem volt szennyezett, a vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak.
A felügyelőség hozzájárult, hogy ellenőrzött körülmények között a vizet a munkagödörből levezessék. A leengedett vizet több alkalommal ellenőrizték, szennyeződés nem volt benne – közölte a Mol.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.